Något jag sällan skriver om, och även varit ganska dålig med att hålla uppdaterad, är aktieportföljen som också är en viktig del av vår pengamaskin.

Historiskt sett har aktieportföljen, den så kallade Avkastningsportföljen, inte haft något genomgående tema – ibland har det varit tillväxtaktier, utdelningsaktier eller stora, stabila bolag. I början av året hade jag tänkt fokusera på direktavkastning, men i och med coronavirusets utbrott behövde jag lägga om den strategin något ?

I dagsläget så utgör aktieportföljen ca 31,4% av det totala portföljvärdet. Planen är att stuva om ganska rejält i aktieportföljen och vikta ned många av innehaven till förmån av fonder och tillväxtaktier.

Sålt mitt innehav i Handelsbanken

Som en del av detta har jag sålt av hela mitt innehav i Handelsbanken. Varför har jag valt att göra detta? Dels är det för att jag inte är speciellt intresserad av utdelningar och direktavkastningen i den mån jag varit tidigare. Det jag inte heller riktigt förstår är deras långsiktiga strategi, speciellt då de planerar att stänga väldigt många kontor över hela landet. Liksom lite svårt att vara en ”personlig” bank när man inte längre finns nära dig och enbart har kontor i större städer. Inte för att jag är i något behov av att besöka ett bankkontor i närtid, speciellt inte under pandemin heller.

Vad tänker du göra med kapitalet?

Vad kommer jag göra med dessa pengar istället? Jag kommer ta en mindre post i Hexagon, Millicom och Avanza Bank – resterande kapital fördelas ut till teknikfonderna TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth. Båda dessa fonder handlas via fondmäklaren SAVR där avgifterna är betydligt längre än både Avanza och Nordnet.

Nytt med sparande på börsen? Läs gärna mitt tidigare inlägg om hur du bygger din egen fondportfölj och pengamaskin.

Hur gör du med din pengamaskin? Kör du med aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Annie Spratt

Previous articleFredagsläsning
Next articleAvanza lanserar fonden Småbolag by Skoglund
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer