Ekonomin går alltid upp och ned – och trots att det gått väldigt dåligt på börsen i år kan det vara ett bra tillfälle se över sin egen privatekonomi och öka på sin ekonomiska trygghet. Speciellt om man sparar långsiktigt. Men är det rätt läge att öka sparandet?

Stockholmsbörsens breda index har sjunkit med drygt 17 procent i år enligt en artikel publicerad av Skandia och Privata Affärer, vilket gör att den har gått sämst i år jämfört med de andra börserna. Med sådana rubriker ska man verkligen investera på börsen nu? Borde man inte satsa på att ha pengarna på ett sparkonto istället?

Vi väljer såklart att fortsätta månadsspara på samma sätt som vi brukar göra

Insättningarna görs direkt via autogiro till våra fondkonton så fort lönen kommer in. Det är inget vi behöver tänka på och det sköter sig själv. Eventuellt kommer vi trycka in lite mer i sparportföljerna i samband med att vi får pengarna från försäljningen av lägenheten. Men det mesta kommer ju gå till att lösa det gamla bolånet och kontantinsatsen för det nya bolånet. Vi räknar också med att behöva spendera lite pengar på möbler och annan inredning i radhuset. Livsstilsinflation tror jag det kallas för 😉

Har du redan en buffert med kontanter och inte något behov av pengarna i närtid?

Då kan det vara läge att öka dina investeringar i aktier eller fonder. Visst kan det verka tungt när det är illrött på investeringskontot – men man ska komma ihåg att det är billigare på börsen nu om man jämfört med förra året. Väljer du exempelvis en bred indexfond får du exponering mot flera bolag samt god riskspridning och slipper hålla koll på vilka innehav som går bra eller dåligt just nu. I det långa loppet spelar det ingen roll.

Hur agerar du på börsen just nu? Är det dags att öka sparandet? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Ben Mathis Seibel från Unsplash

Previous articleSänk dina utgifter och spara pengar
Next articleMånadsredovisning – Juli 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer