Under årets bokrea passade jag på att köpa en exemplar av Mer pengar för pengarna : spara, låna och försäkra som de verkliga experterna av Andreas Runnemo, Patrick Siegebahn och Elisabeth Wass. Det är en välskriven och seriös bok om privatekonomi från teamet bakom Småspararguiden. Boken är lättsam för den som kanske är helt ointresserad av ekonomi och sparande. De flesta litar på att vaccin är bra, att godis är dåligt för tänderna och att små barn bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Författarna menar att det borde vara lika självklart att för långsiktigt sparande bör man välja en billig aktiefond. Detta för att svenskar förlorar flera miljarder i sparkapital pga höga fondavgifter.

”En stor del av våra sparpengar är placerade på ett mycket lönsamt sätt – för finansbranschen.”

Andreas Runnemo, Patrick Siegbahn & Elisabeth Wass, Mer pengar för pengarna

Vad är Småspararguiden?

För er som inte vet vilka författarna är, så driver de Småspararguiden. Dels är det en blogg där de skriver om pensioner, privatekonomi och sparande, men också där man kan få oberoende rådgivning om ditt sparande och din pension. Ett av problemen inom finansbranschen, synnerligen banker och försäkringsbolagen, är att de tjänar hutlöst med pengar på kundernas okunskap. Detta genom att ta hög avgifter och försöka sälja in komplexa produkter. Det sistnämnda är något som Småspararguiden tar upp årligen i upplagan ”Premiepensionens fem sämsta fonder”.

Skänk till välgörenhet istället för placera hållbart

Ett tips i boken jag vill belysa är varför det är bättre att välja en billig fond och skänka pengar till välgörenhet. I kontrast till att försöka placera sina pengar hållbart. Många tycker nog att det finns flera saker som är viktigare än att maximera sin avkastning. Man kanske vill bidra till en bättre värld genom att spara etiskt och placera sina sparpengar hållbart. Inget fel med det. Det största problemet är att det inte finns något svart och vitt svar på vad som är etiskt och hållbart. Ett bra exempel är kärnkraftsfrågan. Somliga säger att det är det farligaste som människan hittat på medan andra säger att det är vägen till klara av klimathotet. Författarna menar också att det är fonden som kan göra stor skillnaden genom aktivt påtryckningsarbete i bolagen de investerar i. Dock är det svårt att veta om fonden gör ett bra eller dåligt jobb i detta avseende.

”Risken för greenwashing, alltså att framhäva obetydliga miljöinsatser för att få företaget att framstå som moraliskt bättre än vad det är, är överhängande. Att investera i ’rätt’ saker, som exempelvis miljövänlig teknik, har också potential att göra skillnad, men behöver också göras bra och kan dessutom bli väldigt dyrt.”

Andreas Runnemo, Patrick Siegbahn & Elisabeth Wass, Mer pengar för pengarna

När det gäller hållbarhet är en annan aspekt som tas upp vad som är hållbart för dig behöver inte vara hållbart för någon annan. Är all vapenindustri dåligt eller en stark försvarsmakt en garant för fred? Är alkohol en livsfarlig drog eller något som ska kunna avnjutas för människor som kan ta ansvar? Författarna är inga experter i någon av dessa frågor – och menar att det är tveksamt att fondförvaltarna är det heller.

Att välja bort dåliga bolag

Det kan verka intuitivt att vill man spara hållbart ska man helt enkelt välja bort bolag vars verksamhet inte är hållbar. Är man exempelvis engagerad i klimatfrågan ska man inte ens äga fonder som har aktier i oljebolag. Tycker man att spelmissbruk är ett stort samhällsproblem håller man sig borta från aktier i spelbolagen och så vidare. Enligt en studie (Sandberg, 2015) som tagits fram på uppdrag av Naturskyddsföreningen gällande hållbart sparande med fokus på miljöfrågor, så skriver forskaren b.la.: ”En påfallande majoritet av de forskare som analyserat välja bort-strategin landar i en skeptisk syn på dess påverkanspotential. Det är i normalfallet mycket svårt för hushåll eller fondförvaltare att effektivt verka för en bättre miljö genom att undvika de miljöförstörande företagens aktier eller obligationer, då andra aktörer helt enkelt tar över så länge de ser en ekonomisk vinning i detta.”

Gör skillnaden i vardagen

Låter det ovan jobbigt? Bokens råd är att istället för att försöka gör skillnad via sparandet, lägg hellre tid på att göra hållbara och etiska val i din konsumtion. Känner du att du vill göra något mer än detta skänk pengarna till välgörenhet eller en annan organisation som gör något bra. Effekten blir större än att du väljer ”hållbara” fonder med höga avgifter. Avslutningsvis är det mycket lättare och roligare än att läsa tråkiga fondfaktablad.

PRIVATEKONOMI
Mer pengar för pengarna : spara, låna och försäkra som de verkliga experterna
Andreas Runnemo, Patrick Siegebahn och Elisabeth Wass
256 sidor
ISBN 9789188953926

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av S MigajUnsplash

Previous articleSwedish Logistic Property IPO börsnotering
Next articleMånadsredovisning – Mars 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Att få mer pengar för pengarna […]