Häromdagen gick nätmäklaren Avanza ut med att de öppnar en ny småbolagsfond med förvaltaren Fredrik Skoglund. Fonden är en aktivt förvaltad fond med fokus på svenska, innovativa småbolag med stor tillväxtpotential.

Mottagarfonden är FE Småbolag Sverige som är samma fondbolag som driver PLUS Småbolag Sverige Index – en annan aktieindexfond med målsättning att följa utvecklingen på den svenska marknaden för småbolag. Jämförelseindex är detsamma för båda fonderna, dvs Carnegie Small Cap Return Index Sweden.

Fonden har en lång investeringshorisont och investerar i svenska, innovativa och snabbväxande bolag med ett börsvärde på 0 till 75 miljarder kronor, med fokus på bolag i den lägre delen av spannet. Hållbarhet kommer att vara en viktig del i förvaltningen av fonden och genomsyra processen av bolagsval. Förutom hållbarhetstemat kommer även trenderna inom digitalisering och transformering vara viktiga teman i förvaltningen. Det vill säga bolag som vinner på förändrade beteenden i samhället.

Årsavgiften hamnar på 1,30%, vilket är ganska lågt i jämförelse med andra aktivt förvaltade småbolagsfonder, exempelvis Spiltan Småbolagsfond (1,63%) och Länsförsäkringar Småbolag Sverige (1,85%). Både dessa fonder är ca 40% billigare på SAVR, där Spiltan Småbolag har en total av fondavgift på 0,94% och Länsförsäkringar Småbolag Sverige hamnar på 1,14% istället.

Du kan läsa mer om fonden på Avanzas introduktionsida.

Kommer vi köpa den här fonden?

Jag har sedan tidigare en annan småbolagsfond, AMF Aktiefond Småbolag, som också följer samma jämförelseindex som PLUS Småbolag Sverige Index och Avanza Småbolag by Skoglund. Dock ska det bli intressant att se hurvidare den här fonden presterar och ifall den kommer kunna överträffa sitt index, vilket är hela poängen med att köra aktivt förvaltade fonder.

Ovan kan du se hur indexfonden AMF Aktiefond Småbolag har presterat de senaste fem åren i jämförelse med det aktivt förvaltade småbolagsfonderna jag nämnde tidigare. Skillnaden i avkastning är inte enorm dock värt att poängtera att AMF fonden kostar en bråkdel – bara 0,40% i årsavgift.

Säg att vi exempelvis investerar 250 000 kr i AMF Aktiefond Småbolag och Länsförsäkringar Småbolag Sverige med en värdetillväxt på ca 8% före avgifter under 25 års tid.

– Länsförsäkringar Småbolag Sverige = 1 111 578 kr
– AMF Aktiefond Småbolag = 1 560 439 kr

Skillnaden blir 448 861 kr – nästan en halv miljon mer pga de lägre fondavgifterna! Viktigt att tänka på är att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastningar. Sedan är det klart möjligt att den aktivt förvaltade fonden presterar grymt mycket bättre än sitt jämförelseindex, och då faller så klart den här jämförelsen.

I nuläget då vi inte vet vilka innehav fonden kommer innehålla tänker jag inte att investera i fonden ännu. Men ska bli kul att följa!

Tänker du köpa Avanzas nya småbolagsfond? Eller äger du redan en småbolagsfond? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Jag äger AMF Aktiefond Småbolag som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Annie Spratt

Previous articleÄndringar i aktieportföljen
Next articleMånadsredovisning – November 2020
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer