Nätmäklaren Avanza startar en ny fastighetsfond ledd av fondförvaltaren Peter Norhammar. Avanza Fastighet by Norhammar kommer att investera i drygt 20-30 börsnoterade bolag, främst i den nordiska fastighetssektorn. Fondens totala förvaltningsavgift hamnar på 1,10%, vilket gör det till en av de billigaste aktivt förvaltade fastighetsfonderna på deras plattform.

Avanza Fastighet by Norhammar

Starterbjudande

Vad är Avanza Fastighet by Norhammar? Det är en aktivt förvaltad fastighetsfond som investerar i fastighetsbranschen över hela Norden. Fonden har som mål att slå indexet SIX Nordic Real Estate, vilket är samma som Länsförsäkringar Fastighetsfond och SEB Fastighetsfond Norden. Den nya fonden förvaltas av fastighetsexperten Peter Norhammar med 25 års erfarenhet inom branschen och som tidigare har förvaltat den framgångsrika fonden Länsförsäkringar Fastighetsfond. Sett till avkastning så har fastighetsfonder under lång tid slagit breda börsindex med god marginal. Och det är också en sektor där aktiv förvaltning verkligen kan göra skillnad. Vilka bolag som fonden investerar i anpassas hela tiden efter den aktuella konjunkturen och ränteläget genom noggranna analyser och prognoser av framtiden.

Varför ska man investera i fastighetsfonder?

Sett till avkastning har fastighetsindex presterat avsevärt bättre jämfört med breda börsindex över tid. De senaste tio åren har Carnegies fastighetsindex gett drygt 620 procents avkastning att jämföra med Stockholmsbörsen som under samma period gett en avkastning om drygt 250 procent. Även över längre tidsperioder har fastighetsfonder överpresterat breda börsindex med god marginal.

Vill du veta mer om fonden kan du läsa inlägget från Peter Norhammar här.

Vad kostar fonden?

Förvaltningsavgiften ligger på 1,10%, vilket kan anses var billigt för en aktivt förvaltad fastighetsfond på Avanzas plattform. Men tittar vi bortom deras utbud finner vi exempelvis Länsförsäkringar Fastighetsfond som kostar 0,85% och SEB Fastighetsfond Norden som kostar 1,14% via SAVR. Den förstnämnda är ännu billigare hos nätmäklaren Fondo, där samma fond hamnar på 0,76% istället. SEB:s fonder finns däremot inte på plattformen.

Finns det andra, billigare alternativ?

Absolut! Vill du ha den billigast fastighetsfonden på marknaden kan du välja indexfonden PLUS Fastigheter Sverige Index som kostar enbart 0,22% via Avanza och Nordnet. Väljer du Fondo tar de enbart 0,15%. Här får du också cirka 30 bolag. Dock värt att nämna att den här fonden enbart investerar i svenska fastighetsbolag, varav både Avanza Fastighet och Länsförsäkringar Fastighetsfond investera i den nordiska fastighetsmarknaden.

Vad tycker du om Avanza Fastighet? Låter det intressant eller föredrar du de redan etablerade fastighetsfonderna? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Peter van der Meulen från Unsplash och Avanza Bank AB

Previous articleFredagsläsning
Next articleBokslut – Så gick det för portföljen 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer