Som jag nämnt i tidigare inlägg har jag vårt barnsparande med fondroboten Lysa. För egen del månadssparar jag fortsatt i fonder. Till större del i billiga indexfonder. I min strävan att förenkla vårt sparande har jag valt att allokera om en del vårt månadssparande till Lysa istället.
Vad är Lysa?
Lysa är en av Sveriges största fondrobotar med mer än 18 miljarder i förvaltat kapital. Grundprincipen är att betala låga avgifter, sprida dina investeringar och ta risker som du kan hantera för att fullfölja din sparstrategi. Precis som med andra fondrobotar är målet att hjälpa dig spara automatiskt och kunna ge god avkastning till låg risk. Detta gör Lysa genom att ha olika fondportföljer där de utgår från just din situation och riskprofil. Därefter, beroende på vilken fondportfölj du väljer (Bred eller Hållbar), får du exponering mot cirka 8 000 bolag i alla branscher över hela världen. Följden blir riktigt god riskspridning som skulle vara svårt att uppnå genom att själv plocka aktier eller fonder.
Är det säkert att månadsspara med Lysa?
Pengar du sparar hos Lysa omfattas av den statliga insättningsgarantin. Om något skulle hända Lysa kan du därför känna dig trygg med att kunna ta ut dina pengar upp till en summa på 950 000 kronor. Om det inte vore så har jag svårt att tänka mig att någon skulle investera hos Lysa.
Lysa ger inga garantier kring sin avkastning utan arbetar bara med en strategi som de bedömer ge bra avkastning till lägre risk. Jag är övertygad om att många småsparare skulle uppskatta hjälp med att bygga en enkel fondportfölj utifrån deras egen risktolerans.
Varför ska man månadsspara med Lysa?

Smart sparande ska inte vara spännande. Allt som allt är ett bra sparande det som blir av men också som ligger kvar, kostar lite, erbjuder god riskspridning och kan dra nytta av ränta på ränta-effekten utan att man lägger sig i för mycket. Lysa är i grund och botten en ganska ”tråkig” plattform. Det fins inga häftiga notiser eller achievements. Inga sociala funktioner som uppmanar dig att interagera eller göra impulsiva saker. Man kan nog se det lite som en trygghet. Den gör vad den ska göra. Bilden ovan visar tydligt vad som händer när man inte gör några ändringar. Visst, det är enbart ett enskilt år och resultaten kan absolut förändras över tid. Av den orsaken är det viktigt att tänka långsiktigt med sitt sparande. Men överlag kommer portföljen göra det den ska göra – ge avkastning likt index med minimal insats från min sida.
Vad kostar Lysa?
Lysa har en avgift på 0,24%, dock tillkommer även fond- och transaktionsavgifter också vilket inte är inräknat i detta. Totalt motsvarar avgiften cirka 0,40% per år. Ju mer du sparar hos Lysa desto mindre blir avgiften per år.
Vill du prova Lysa? Använd gärna min värvningslänk! Då får vi dubbel rabatt på Lysas avgifter i sex månader istället för vanliga 3 månader. Erbjudandet gäller t.o.m 31/1-2022.
Vad tycker du om Lysa? Använder du någon annan fondrobot? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Lysa