I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom en del förändringar jag gjort i sparportföljerna. I syfte att förenkla mitt sparande har jag dels sedan tidigare valt att konsolidera Hållbarhetsportföljen med den Globalaportföljen, och även gjort en del ändringar i aktieportföljen. Alla pengarna där har fördelats om enligt samma formel jag använder för mitt månadssparande.

Jag har också valt att skippa både guld och räntefonden helt och istället räkna med sparkontot istället i den här portföljen. Kapitalet som låg i guld har flyttats till sparkontot.

Största ändringarna är att SEB Hållbar Sverige Indexnära, WisdomTree Physical Swiss Gold och AMF Räntefond Mix har fått lämna portföljen helt.

Regionsfördelningen ser även lite annorlunda ut då Extraknäckportföljen fått ett nytt fokus på svenska småbolag istället – därför behöver jag inte lika mycket vikt mot Sverige i den Globalaportföljen längre. Istället blir det större fokus på Asien och tillväxtmarknader.

Jag planerar även under det kommande månaderna att vikta ned innehaven i Avkastningsportföljen. Även här kommer pengarna att fördelas om till den Globalaportföljen. I dagsläget ligger aktieportföljen på cirka 29 procent. På sikt vill jag att aktier enbart ska utgöra cirka 10 procent av sparportföljerna. Här har jag som mål att fokusera något mer på tillväxtaktier än direktavkastning, vilket var fokus i början av året.

Efter allt detta skulle sparportföljerna se ut så här:

Globalaportföljen
– 40% Länsförsäkringar Global Indexnära
– 20% Swedbank Robur Access Asien
– 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
– 5% TIN Ny Teknik
– 5% Öhman Global Growth
– 20% Sparkonto med ränta och insättningsgaranti

Extraknäckportföljen
– 100% AMF Aktiefond Småbolag

Fördelningen skulle se ut så här efteråt:

– 80% Aktiefonder
– 20% Likvida medel

Snittavgiften för den Globalaportföljen sjunker till 0,25% från tidigare 0,28% – ingen enorm skillnad, men ändå något mindre avgifter! Visst hade jag kunnat ta bort de lite dyrare, aktiva fonderna så som TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth, men jag tror att dessa teknikfonder har stor potential att växa de kommande åren. Genom både AMF Aktiefond Småbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag får jag exponering mot svenska bolag. Tillsammans står dessa två fonder för cirka 15% av det totala värdet på portföljen. Vi är som sagt under uppbyggnadsfasen och vill maximera vår avkastning, därav något mer risk i sparandet. Och vi har en tillräckligt stor buffert för oförutsedda utgifter sedan tidigare.

Hur gör du med din pengamaskin? Kör du med aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Trevor Cole

Previous articleFredagsläsning
Next articleJulklappar till barnen – 12 julklappstips
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer