Något jag inte varit inne på speciellt mycket är mitt pensionssparande och mina fondval i tjänstepensionen. Jag tänkte att det är hög tid att redovisa detta och återkomma en gång per år hur det gått eller ifall jag gjort några väsentliga förändringar som är värda att skriva om.

Likt mitt vanliga fondsparande sker det inte så mycket ändringar här. I skrivande stund är premiepensionen värd 144 658 kronor, vilket är en ganska liten del om man jämför med den allmänna pensionen som ligger på 540 953 kronor i mitt fall. Om du loggar minPension kan få en bra överblick över hur din totala pension ser ut.

Så här ser min fördelning ut med fonderna i PPM-portföljen:

Största delen i PPM-portföljen är Swedbank Robur Access Global. Denna har legat rätt länge i portföljen och kunde lika gärna ha varit vilken annan bred och billig globalfond, exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global. Känner inte att jag tjänar speciellt mycket på att byta och har därför låtit den ligga kvar.

AMF Aktiefond Småbolag är en svensk småbolagsfond som presterat väldigt bra och historiskt sett gett fin avkastning över tid. I snitt har fonden gett cirka 18 procent i avkastning de senaste tio åren, dvs bättre än Stockholmsbörsen. Jag hoppas att denna trend fortsätter och det är varför jag har den i portföljen.

Swedbank Robur Technology är aktivt förvaltad aktiefond med fokus på informationsteknologisektorn. Till största del är det amerikanska bolag inom mjukvara, datortillverkning, halvledare, kommunikation och IT-tjänster. Fonden har gjort bra ifrån sig de senaste åren och även här tror jag att denna trend fortsätter i flera år framöver.

Under sommaren plockade jag bort alla ny energi och hållbarhetsfonder. Det jag även gjorde i samma veva var att ta in Handelsbanken Hållbar Energi igen, till en mycket längre avgift på 0,28 procent per år. Sedan har den inte presterat jättebra, men jag tror att den kommer återhämta sig när allt fler företag globalt börjar satsa på att begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Allokeringen av premiepensionsportföljen är tänkt att bli enligt nedan:

– 40% Swedbak Robur Access Global
– 20% AMF Aktiefond Småbolag
– 20% Swedbank Robur Technology
– 20% Handelsbanken Hållbar Energi

När det gäller tjänstepensionen kör jag enbart med passiva och billiga indexfonder, i det här fallet:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag fokuserar, som namnet avslöjar, på en något koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag. Fonden har gått betydligt bättre än Stockholmsbörsens index sedan start och detta till en väldigt låg avgift på 0,2 procent per år.

Trots att fonden ovan slår en vanlig global indexfond väljer jag ändå att komplettera med Länsförsäkringar Global Indexnära – dels för att minska risken i mitt pensionssparande men också för att exponera mig mot flera bolag i olika branscher över hela världen.

Hur väljer du att spara till din pension? Gör du några aktiva val eller låter du allt ligga kvar i AP7 Aktiefonden? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Aaron Burden

Previous articleFredagsläsning
Next articleMånadsredovisning – November 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer