Varför ska man spara i fonder?

Fonder är ett bra sätt att spara pengar långsiktigt – speciellt om du har riktigt lång placeringshorisont. Hur du väljer att spara, vare sig det är via aktier eller fonder, är en smaksak och beror till största del vilken risk du vill ta i ditt sparande. Men varför är fonder ett bra alternativ?

Här är fem skäl till varför du ska investera i fonder.

Enkelhet

Med ett fondsparande krävs inte mycket av din tid jämfört med andra sparformer. Via en fond kan du spara i hundratals värdepapper över hela världen med bara ett par knapptryckningar. Det är ett jättebra sätt att komma igång med sitt sparande och kräver inte särskilt mycket tid eller kunskap om hur finansmarknaden fungerar.

Underhållsfritt

Med fonder kan du få ditt sparande att växa snabbt – använder du ett månadssparande som dras från ditt konto varje månad slipper du tänka på hur börsen mår. Du behöver inte oroa dig för att tajma marknaden eller hurvidare du köpt det billigt eller dyrt eftersom du köper fondandelar månadsvis. Fungerade utmärkt under coronapandemin när börsen var som surast.

Riskspridning

Då det är enkelt att placera pengar i både svenska och utländska fonder, får du också god riskspridning. Du sprider risken automatiskt eftersom du inte investerar i ett enskilt bolag. Via en aktiefond blir du ägare till flera olika bolag och därmed sjunker risken. Du slipper även sätta dig i detaljerna kring ditt sparande eftersom fondbolaget sköter placeringarna åt dig.

Flexibilitet

Fonder fungerar minst lika bra för engångsinsättningar eller som ett månadssparande. Du behöver inte bry dig ifall det är billigt eller dyrt på börsen, och du kan till och med köpa för mindre belopp regelbundet. Med aktier måste du köpa en hel aktiepost.

Tillgänglighet

Genom att välja fonder kommer du åt bolag och marknader som du annars inte kan placera pengar i. Det kan handla om exempelvis tillväxtmarknader eller länder vars bolag inte är så lättillgänliga för svenska investerare.

Läs här om du vill veta hur du ska komma igång med ditt fondsparande.

Hur väljer du att spara? Kör du enbart med aktier eller fonder? Eller kör du både och? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Adrien Olichon

Previous articleBörja spara till barnen
Next articleSå bygger du en fondportfölj och pengamaskin
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer