Tidigare under veckan sålde jag samtliga innehav i Extraknäckportföljen: en portfölj som bygger helt på sidoinkomster. Denna portfölj har tidigare legat hos Avanza, men har nu flyttats till Nordnet istället.

Varför gör jag detta? Jag ville helt enkelt bli av med årsavgifterna som tillkommer för Avanza Global, Avanza Emerging Markets och Avanza USA! I och med att Avanza enbart har en fond utan avgifter, Avanza Zero, med exponering mot Sverige, så föll valet naturligtvis på Nordnet. ?

På Nordnet finns följande fyra fonder utan avgifter:
Nordnet Indexfond Sverige
Nordnet Indeksfond Danmark
Nordnet Indeksfond Norge
Nordnet Indeksirahasto Suomi

Stora skillnaden med dessa indexfonder jämfört med Avanzas är att dessa inte har lika bred riskspridning – dock behöver jag inte minska risken nämnvärt för just den här portföljen. Jag minskar risken i mitt sparande tillräckligt i mina andra portföljer. Plus att jag redan har breda globalfonder, tillväxtmarknadsfonder samt fonder med fokus på USA.

Varför inte bara investera i Avanza Zero?

Avanza Zero är en fokuserad indexfond som följer SIX30RX-index kring de 30 värdemässigt mest omsätta aktierna på Stockholmsbörsen (OMX). Jämför du detta med Nordnet Indexfond Sverige som följer aktieindexet OMX Stockholm Benchmark GI (OMXSBGI), också kallat OMX Generalindex, och drygt 70 mest handelsomsatta bolagen får du betydligt bredare exponering! Här täcks runt 80-100 procent av börsens totala börsvärde. Dock är det värt att nämna att de andra indexfonderna i Danmark, Norge och Finland enbart följer ca 20 mest omsatta aktierna på respektive börs.

Vad tycker du om Nordnet indexfonderna? Är det något att ha? Eller sparar du i Avanza Zero? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här.

Previous articleNytt innehav: Swedbank Robur Access Asien
Next articleGruvbolaget med gulddrömmen – Nordic Mines går i graven
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
3 år sedan

[…] förändringen är att Extraknäckportföljen har flyttats till Nordnet, vilket du kan läsa om i det här inlägget. Den här månaden har vi gjort ett ordentlig ”vårstädning” via Tradera, Blocket och […]

trackback
3 år sedan

[…] April gav totalt 857,54 kr till Extraknäckportföljen och fördelningen såg ut så här:Panelerna 399,88 kr– Mobrog 100 kr– Nordic Panel 105,84 kr– Shoppanel 194,04 krCashbacksidor 279,66 kr– Cashbackshopping.se 180 kr– Refunder 99,66 krKomplettkortbonus 178 krUtöver dessa summor har jag 174,36 kr som väntar på att nå utbetalningsnivån. Största delen av dessa pengar är från paneler som jag inte riktigt nått gränsen till ännu för att betalas ut. Jag har även slutat med Triaba helt, och väntar fortfarande på att Schibstedpanelen ska komma i mål – har nu gått cirka tre månader och inte lyckats få en enda utbetalning! Börjar nästan undra om jag inte satt upp panelen på fel sätt eller något ?Om man jämför med tidigare månader så ser man ett tydligt mönster: antalet paneler som erbjuds minskar radikalt. Tittar man tillbaka ända till februari i år så har det stt ut så här med undersökningspanelerna:– Februari 2020 – 556,78 kr– Mars 2020 – 694,04 kr– April 2020 – 461,86 kr– Maj 2020 – 399,88 krAlltså en väldigt tydlig nedgående trend, förmodligen pga av minskad konsumtion och att företag även håller hårt om pengarna för just opinions- eller marknadsföringsundersökningar. Blir intressant att se ifall de negativa trenden fortsätter under sommaren eller inte.Annars är nog den största förändringen att Extraknäckportföljen numera finns på Nordnet där samtliga innehav är deras avgiftsfria indexfonder, de såkallade ”Superfonderna”. Du kan läsa mer om det i det här inlägget. […]