Många undrar om fondrobotar så som Lysa, Opti eller Fundler, eller indexfonder är bättre investeringar. När allt kommer omkring erbjuder de liknande funktioner och verkar ge liknande avkastning. Så vilket är det bästa alternativet för dig?

Svaret på denna fråga beror på några faktorer, inklusive dina individuella behov och preferenser. Men generellt sett kan fondrobotar vara ett bättre alternativ för personer som vill ha mer personlig investeringsrådgivning och är bekväma med att använda datoralgoritmer för att hantera sina pengar.

Vad är Lysa?

Lysa är en av Sveriges största fondrobotar med mer än 18 miljarder i förvaltat kapital. Grundprincipen är att betala låga avgifter, sprida dina investeringar och ta risker som du kan hantera för att fullfölja din sparstrategi. Precis som med andra fondrobotar är målet att hjälpa dig spara automatiskt och kunna ge god avkastning till låg risk. Detta gör Lysa genom att ha olika fondportföljer där de utgår från just din situation och riskprofil. Därefter, beroende på vilken fondportfölj du väljer (Bred eller Hållbar), får du exponering mot cirka 8 000 bolag i alla branscher över hela världen. Följden blir riktigt god riskspridning som skulle vara svårt att uppnå genom att själv plocka aktier eller fonder.

Vad är en fondrobot?

När vi talar om fondrobotar, fyller de egentligen samma funktioner som en robotrådgivare. Skillnaden här, är att du kan söka, finna svar och få råd på vilka fonder som blir bäst för dagen. Även här finns det enklare varianter. Dock finns det också mycket avancerade som innehåller många flera funktioner.

Med valet av en avancerad robotrådgivare, kan du få ett verktyg som hjälper dig att bygga allt från en investeringsprofil, till att få diversifiering i din fondportfölj. Här kan du också få stor hjälp med att sprida riskerna och skapa den nivå av risk som du vill ha kring din investeringsprofil.

Idag finns det mycket information om just fondrobotar och automatiska rådgivare online. Här har detta ökat kraftigt i popularitet, vilket har lett till att vissa felaktiga uppgifter finns att läsa. Här talar de om att vissa robotrådgivare använder sig av avancerad AI.

Fondrobotars styrkor och begränsningar

Att välja att investera med en fondrobot kan vara fördelaktigt för investerare av följande skäl:

– Fondrobotar har vanligtvis minimala eller inga balanskrav, vilket innebär att du kan börja investera med en fondrobot med vilken summa pengar som helst.
– Fondrobotar använder kundinput och information för att skapa en personlig investeringsstrategi.
– Investeraren kan få tillgång till olika finansiella verktyg gratis, och mot en extra avgift kan de kommunicera och få personlig kundsupport.
– Fondrobotar kan implementera en personlig, sofistikerad investeringsmetod med lägre avgifter än en professionell investerare.

Precis som mänskliga finansiella rådgivare har sina begränsningar, kan fondrobotar bära dessa nackdelar:

– Fondrobotars totala kostnader är vanligtvis högre än för att investera i en indexfond eller ETF. Att få tillgång till mänsklig hjälp via en robotrådgivare kommer att kosta ytterligare avgifter.
– Fondrobotar har vanligtvis tillgång till ett snävt utbud av fonder och index, vilket begränsar din förmåga att investera i vissa aktier eller marknadssektorer.
– När fondroboten tar emot dina uppgifter fattar den automatiska beslut om du inte ingriper. Därför måste du ge ytterligare input om du vill driva en ny investeringsstrategi.

Indexfondens styrkor och begränsningar

Indexfonder kan erbjuda investerare följande fördelar:

– Att underhålla dina indexfonder är billigare än en fondrobot. Vissa indexfonder tar inte ut några avgifter från investerarna, exempelvis Avanza Zero eller Nordnet Sverige Indexfond ESG.
– Indexfonder är otaliga och varierande, vilket ger investerare hundratals valmöjligheter.
– Investeraren bestämmer i vilka fonder som pengar ska läggas in.
– Indexfonder kan fungera som en solid grund för en pensionssparande (IPS) eller annat sparande för framtiden som du planerar att flera år eller årtionden senare.

Även om indexfonder är flexibla och billiga, kan de ha följande nackdelar:

– Till skillnad från fondrobotar kommer indexfonder inte med finansiella verktyg eller investeringsrådgivning.
– Investerare kan behöva justera sina investeringar då och då eller riskera att glida bort från sina finansiella mål.
– Eftersom indexfonder vanligtvis kräver en viss summa kontanter för att skapa ett konto kan en ny investerare med en liten initial investering få svårt eller omöjligt att börja investera i dem.
– I allmänhet kräver indexfonder tid för att ge stabil, sund avkastning. Investerare som vill gå i pension snart kan föredra förutsägbarheten hos obligationer eller andra värdepapper istället för ett index som speglar volatiliteten på aktiemarknaden.

Fondrobotar och indexfonder är sätt för människor att börja investera utan att spendera alltför mycket tid, forskning och pengar. Investerare som letar efter en blandning av investeringsrådgivning, hjälp med strategi och automatiserad förvaltning kanske vill skapa ett konto hos en fondrobot. Indexfonder, å andra sidan, är vanligtvis ett bättre val för personer som vill investera i ett brett utbud av tillgångar, inte vill förvalta sina pengar själva och är bekväma med att investera i en enda fond eller ETF.

I slutändan är det viktigt att rådgöra med en finansiell rådgivare för att få en korrekt överblick över dina individuella behov och investera därefter. Men vilket alternativ du än väljer, se till att läsa det finstilta och förstå riskerna med varje investering. Vi använder själva fondroboten Lysa som en komplement till vårt vanliga månadssparande. Det fungerar utmärkt och har inte haft några som helst problem med tjänsten.

Vill du också prova Lysa och investera automatiskt till låga avgifter? Använd gärna min värvningslänk! Registrerar du dig via länken får du 20% rabatt på Lysas avgifter i 3 månader.

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Lysa och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto a Barrington Ratliff on Unsplash

Previous articleSå undviker du att bli lurad på Black Friday
Next articleHur stor sparkvot borde jag ha?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer