Så här i början av året vill jag passa på att gå igenom portföljerna och fundera ifall jag vill göra några ändringar. Eller rättare sagt har jag bara två stycken portföljer som redovisas här på bloggen.
Tanken är att vårt sparandet ska vara underhållsfritt och automatiskt. För egen del innebär det en ganska tråkig indexportfölj men gärna med lite mer fokus mot teknik och småbolag. Något jag känner att portföljen saknar är exponering mot exempelvis globala småbolag och tappar rätt mycket tillväxtpotential pga detta.
Under 2022 kommer jag skala bort de flesta innehaven i Avkastningsportföljen. Planen är att behålla de flesta investmentbolagen, förutom de utländska, och förvandla det till en något renodlad investmentbolagsportfölj. Tanken är att det ska fungera som en komplement till min existerande fondportfölj. Har inte riktigt bestämt mig för vilka innehaven den ska bestå av, men kommer sannolikt ta med Investor och Spiltan. Den sistnämnda för att jag ska kunna få förtur vid eventuella intressanta börsnoteringar, som noterats av andra finansbloggare.
Avkastningsportföljen:
Ändringar:
– Gör av med de utländska innehaven Prosus, Sofina och AMD
– Millicom och andra övriga innehav försvinner
– Behåller Hexagon och VNV Global
– Tar in Investor och Spiltan till att börja med
– Tar eventuellt in andra aktier beroende på ifall de handlas till premie eller rabatt

Framtidsportföljen:
Ändringar:
– Byt ut PLUS Småbolag Sverige Index till förmån av AMF Aktiefond Småbolag. Haft denna fond tidigare innan jag sammanfogade fondportföljerna till en och samma portfölj. Kan eventuellt behålla indexfonden
– Ta bort Nordnet Indexfond Sverige och byta mot den bredare PLUS Allabolag Sverige Index med ca 330 bolag istället
– Ta in någon form av global småbolagsfond, t ex Handelsbanken Global Småbolag Index. Med den fonden i portföljen får jag ca 2000 bolag och därmed ännu bättre riskspridning.
– Både Handelsbanken Global Småbolag Index och Nordnet Indexfond Teknologi gör att jag får rätt stor exponering mot USA. En billig globalindexfond kanske är onödig i det här sammanhanget.

Övriga portföljer:
Som jag nämnde i början av inlägget har jag även ett par andra sparportföljer som jag inte anser är en del av vårt eget sparande. För helhetens skull beskriver jag dessa kortfattat nedan:
– Barnsparande: en liten portfölj till barnet. 100% Lysa aktiefonder. Mer om detta här.
– Tjänstepensionen: består enbart av en globalindexfond och en Sverigeindexfond, som du kan läsa om i det här inlägget.
– Golden Butterfly-portföljen: ska användas först när jag uppnår FIRE. Målet är att behålla portföljens värde snarare än att maximera avkastningen. Finns beskriven här.
Sammanfattningsvis kommer fondportföljen fortsatt vara basen i vårt sparande, där jag förväntar mig att avkastningen följer index. Jag kommer förmodligen ha något mer övervikt mot Sverige framöver då historiskt sett har Stockholmsbörsen gjort bättre ifrån sig än världsindex.
Jag är ganska ointresserad av hur enskilda innehav gör på kort sikt, men tycker att det vore intressant att börja redovisa vid bokslut hur investmentbolagsportföljen presterat mot fondportföljen framöver. Gärna mot världsindex (MSCI World Index) och Stockholmsbörsen (SIXRX) också. Detta kommer dock inte ske förrän vid 2023. I vanlig ordning sker årssammanställning och bokslut i mitten av februari. Inga direkta överraskningar är att vänta. Förhoppningsvis blir det här en bra fondportfölj 2022!
Har du gjort eller planerar du att göra några ändringar i dina portföljer? Eller väljer du att köra på som tidigare? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! 🙂
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Lysa och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Green Chameleon från Unsplash och Leva Drömmen