I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom hur man kommer igång med ett fondsparande på börsen. Varför spara i fonder? Jo, fonder är ett bra sparalternativ för dig som inte orkar eller vill köpa aktier, vilket kan kräva lite mer erfarenhet och risktolerans. En fond sprider riskerna på ett bra sätt och ger också en chans att få bättre avkastning än t ex pengarna på ett sparkonto med låg eller ingen ränta.
Vilka olika typer av fonder finns det?
Det finns många olika typer av fonder och vilka bolag eller tillgångar som bolagen investerar i. Vissa fonder är aktivt förvaltade, vilket ofta innebär en högre fondavgift, medan andra är passivt förvaltade, till en lägre avgift. Det finns bland annat aktiefonder, räntefonder, blandfonder, hedgefonder, och indexfonder. Du kan läsa mer om olika typer av fonder här.
Vad är fondavgifter?
En fondavgift, eller förvaltningsavgift är vad fondbolaget tar betalat för att förvalta, analysera samt administrera småspararnas pengar. Det kan även tillkomma avgifter vid insättningar och uttag, eller vid växling mellan olika valutakurser ifall fondbolaget handlar i olika länder. Som regel brukar aktieindexfonder ha lägre avgifter än aktiefonder.
Så här gör du för att komma igång med ett fondsparande:
1) Öppna ett investeringssparkonto (ISK)
Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) på Avanza (värvningslänk) eller Nordnet (värvningslänk). När du köper fonder eller aktier på ett ISK betalar du ingen vinstskatt, utan en liten schblonskatt per år. Därmed slipper du krångla med skattedeklarationen.
2) Välj ut en fond med stor andel aktier
En bra början är att kolla på t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global. Dessa är breda indexfonder som är exponerade mot bolag över hela världen och inom olika branscher. Vill du ha mer exponering mot Sverige är PLUS Allabolag Sverige Index och SEB Sverige Indexnära bra alternativ att kika närmare på. är bra fonder att kika på. Dessa två fonder representerar alla bolag på Stockholmsbörsen.
Andra populära Sverigefonder är Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Nordnet Indexfond Sverige. Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige är aktieindexfonder som fokuserar på den svenska marknaden, dock med något smalare jämförelseindex som enbart investerar i en handfull svenska storbolag. Spiltan Aktiefond är liknande men fokuserar på de svenska investmentbolag. Dessutom har dessa fonder väldigt låga eller inga fondavgifter (Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige).
Vill du göra det ännu lättare för dig så kan du börja spara med fondroboten Lysa. Då behöver du inte välja någon fond alls – utan Lysa investerar automatiskt åt dig!
3) Starta månadssparande via autogiro
Logga in på din bank och börja sätta upp ett månadssparande. Du kan börja månadsspara från 100 kr per månad eller mer. Jag personligen sätter detta på den 28:e varje månad. I det här fallet slipper du komma ihåg att köpa dina fonder och samtidigt sprider du risken genom att köpa både när börsen går bra och dåligt. Investera heller inte mer än du har råd att förlora!
4) Utvärdera fonderna efter ett år – Se över fonden efter ett år och byt till en bättre fond om du vill det. Det viktigast är att bara komma igång, inte att det blir helt perfekt direkt!
Verktyg för att välja fonder
Hur hittar man de bästa fonderna? Själv gillar jag att jämföra fonder på exempelvis Fondkollen och Hållbarhetsprofilen. Det finns även gott om bra information att läsa om fonderna på Avanza och Nordnet.
Morningstar.se sätter betyg och visar nyckeltal baserade på både värdeutveckling och fondernas faktiska innehav. Detta visas med stjärnor, där fem stjärnor är bästa betyg och syns också både på Avanza och Nordnet.
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Nordnet och Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: William Iven
[…] Fyra steg för att komma igång med ett fondsparande på börsen […]