I det här inlägget tänkte jag gå igenom sparportföljerna och lyfta fram portföljer som jag skrivit om tidigare, bland annat Framtidsportföljen och Lysa-portföljen. Jag kommer även gå igenom portföljer som jag inte berört tidigare, nämligen en liten krytpovalutaportfölj samt en utdelningsfond.

Framtidsportföljen

Detta är portföljen där vi har majoriteten av vårt sparande. Den består till störst del av billiga indexfonder, men har även fonder så som AMF Aktiefond Småbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Framtidsportföljen motsvarar 76,7 procent av vårt sparande. Du kan läsa mer om Framtidsportföljen här. Denna portfölj ligger hos Nordnet.

Lysa-portföljen

Den näst största portföljen i dagsläget är vår Lysa-portfölj. Där sparar vi drygt hälften av vårt månadssparande sedan årsskiftet. Lysa-portföljen motsvarar drygt 17,2 procent av vårt totala sparande. Vi har också satt upp ett separat barnsparande hos Lysa, ej medräknat som en del av vårt sparande. Du kan läsa mer om Lysa-portföljen här. Detta konto ligger hos Lysa.

Utdelningsfonden

Detta var den tidigare Avkastningsportföljen som bestod av främst tillväxt- och småbolagsaktier. Innehaven i den här portföljen har successivt sålts av sedan förra året. Numera består den enbart av börshandlade fonder. I dagsläget enbart Xact Norden Högutdelande, vilket motsvarar drygt 4,3 procent av sparportföljernas värde. Främst används detta innehav som kredit för noteringar så att vi slipper ha en massa likvida medel hos börsmäklarna, utan kan lämna dessa på sparkonton med hög ränta istället. Detta konto ligger hos Avanza.

Kryptovalutaportföljen

Den sista och minsta portföljen jag har är en liten kryptovalutaportfölj som består av certifikat. Jag har tidigare ägt kryptovalutor som förvarats i en såkallad hårdvaruplånbok. Anledningen till att jag gjorde mig av det mesta är att jag tidigare haft alldeles för stor exponering mot kryptovalutamarknanden. Volatiteten och den mycket höga risken gjorde det även svårt att bedöma vilka kryptovalutor var värda att investera i. Cirka 1,8 procent av vårt totala sparande ligger här. Detta konto ligger hos Nordnet.

Hur gör du med ditt sparande? Kör du enbart med aktier eller fonder? Eller en kombination av båda? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Jag äger vissa aktier och fonder som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Paul Minami från Unsplash

Previous articleUppföljning börsnoteringar och nyemissioner
Next articleSparkonto med ränta
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer