I det här inlägget tänkte jag prata lite om ett av mina onoterade innehav: Lohilo Foods AB. Jag äger enbart en mindre post i bolaget, mest för att jag gillar produkterna som de säljer. För vem gillar inte glass? ?

Vad är onoterade aktier?

Onoterade aktier är aktier som handlas utanför börsen. Största skillnaden från aktier som handlas på t ex Avanza och Nordnet är att det är mycket svårare att både köpa och sälja dessa aktier på egen hand.

Enligt t ex Finansinspektionen (FI) är detta aktier som handlas på First North-listan, Spotlight (f.d. Aktietorget) och Alternativa Listan (så som Pepins.com). Medan Skatteverket säger att det är enbart aktier på den Alternativa marknadsplatsen som räknas som onoterade aktier rent skattemässigt.

Populära Varumärken

Här är några exempel på produkter som Lohilo Foods säljer eller marknadsför i Sverige:

Lohilo – High Protein Ice Cream

Så vad är Lohilo och vad skiljer den sig från andra glassar? Jo, Lohilo är ett hälsosammare alternativ till vanlig glass. Den har låg fetthalt, låg sockerhalt och hög proteinhalt, knappt något tillsatt socker, bara 2-3 g glukos per 100 g. Du kan avnjuta en Lohilo när du vill utan att få ångest! Sockerhalten är extremt låg, likaså fetthalten samt att de är fulla med protein. Den finns i flera olika smaker: Chokladmint, vitchoklad, vanilj, svensk fika, hallon med lakris, chokladbrownie med flera!

Alvestaglass

Svensktillverkad premiumglass som startades 1979 i den småländska orten Alvesta. Alla såser görs från grunden enligt glassmästarens recept. I produktionen håller de fokus på svenska- och närodlade råvaror. 

Järnaglass 

Ekologiskt tillverkad lyxglass där alla deras produkter är ekologiskt certifierede. Grädden kommer från olika gårdar i södra Sverige och sockret de använder kommer från sockerrör. 

NICK’s

NICK’s är en rad olika glutenfri produkter så som kexbars, proteinbars, choklad och glass som har samma smak fast utan högt sockerinnehåll. Istället innehåller den sötningsmedel med få kalorier och ger inte den blodsockerpåverkan som vanligt socker ger.

Bubbies

Mochiglass (uttalas moh-chee) är en alldeles lagom stor glassdelikatess som är inlindad i mjuk, söt deg. Det yttre lagret, mochin, är gjord av rismjöl och är sötad med naturliga ingredienser för en helt unik textur och smak.  Under juli månad 2019 förvärvades Nordic Mochi AB som har agenturen i Norden och Baltikum för varumärket Bubbies. 

Utöver dessa varumärken som nämns ovan har Lohilo Foods distributionsavtal med NICK’S, One Cake och Häagen-Dazs.

Häagen-Dazs

Lohilo Foods skrev förra året ett distributionsavtal med General Mills som äger Häagen-Dazs. Detta innebär att Lohilo Foods blir ansvarig för försäljning och distribution i Sverige av hela Häagen-Dazs sortiment. Varumärket kommer ursprungligen från USA. Häagen-Dazs omsätter idag cirka 95 Mkr på den svenska marknaden och med Lohilo Foods modellen samt tillväxt förväntas ge Häagen-Dazs en stor möjlighet att växa och öka sin marknadsandel på svenska marknaden.  

Om bolaget

Namn: Lohilo Foods (LOHILO)
ISIN: SE0014262549
Senaste kurs: 38,60 SEK
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,0%

Lohilo Foods AB (fd Alvestaglass AB) grundades 2008 är ett foodtech-bolag med rötter i Småland. Bolaget startade som en glassproducent med målsättningen att bli ett av de största glassbolagen i Norden. Namnet på företaget är även det inspirerat av att tillföra protein och minska fett och kolhydrater: Low sugar, High protein, Low fat. Kända varumärken i produktportföljen inkluderar bl a Lohilo, Alvestaglass, Häagen-Dazs, NICK’s, Bubbies och Järnaglass.

Handel i bolaget sker månadsvis på www.pepins.com/market som är en av Sveriges främsta marknadsplatser för övriga onoterade aktier. Lohilo planerar även en noteringen av deras aktie på First North Growth Market (Nasdaqs småbolagslista) i maj/juni 2020. Lohilo har anlitat Stockholm Corporate Finance som finansiell rådgivare för noteringen. Allt detta framgår i deras senaste delårsrapport.

Friskrivning: Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Jonna Leppänen och Lohilo Foods AB

Previous articleExtraknäckportföljen – Maj 2020
Next articleNytt innehav: TIN Ny Teknik
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer