Min avsikt med inläggen på den här bloggen är att ge en ärlig bild och inte försköna mina investeringar. Jag kommer ta upp både framgångar och nedgångar. När det kommer till handel med värdepapper så är det alltid en risk att man kan förlora pengarna man investerat. 

Med den här serien av blogginlägg vill jag skriva lite om mina dåliga investeringar, för att visa att det inte alltid går som man tänkt sig.  Vi kommer börja med att titta på gruvbolaget Nordic Mines

Min sämsta investering är bortom allt tvivel i bolaget Nordic Mines. Jag var med när den börsintroduceras på Avanza den 18 juli, 2008. För er läsare som inte vet, så var Nordic Mines ett nordiskt gruv- och prospekteringsföretag som grundades 2005. Laivagruvan i Finland producerade guld mellan 2011 och 2014. Fyndigheten då var bland de största i Norden. Ambitionen fanns helt klart i bolaget – drömmen om att bli en av Nordens och Europas ledande guldproducenter. 

Lång och besvärlig historia

Historien om Nordic Mines är lång, besvärlig och full av nyemssioner. Aktien har i princip åkt berg-och-dalbana när med- och motgångar radats upp det senaste decenniet. Fast de senaste tre åren i bolagets historia har det mest varit motgångar. Stockholmsbörsen fick till slut nog och handeln med Nordic Mines aktier har sedan dess varit stoppad sedan den 7 juli, 2017. Men hur hamnade företaget här?

Anledning till detta konflikt tycks ha varit oenighet om vad som skulle göras och vem som egentligen fick bestämma. Nordic Mines hade länge problem med likvidtet, och Laivagruven kunde de inte ens hålla i gång, utan den förvaltades endast genom skötsel- och underhållsdrift.  

På en sida av konflikten stod det kanadensiska bolaget Firesteel Resources och på den andra sidan indiska Lau Su Holding, där Pranaya Panda tidigare var ordförande och styrelseledamot. Lau Su Holding, en av Nordic Mines största ägare, la fram en motbud till Firesteel-affären, men drog sedan tillbaka detta enligt ett pressmeddelande. Lau Su meddelade senare att de hade för avsikt att lägga fram ett formellt förslag om en viss andel av en nyemission.

Hopp om att få igång Laivagruvan

Diskussioner med det Firesteel om att eventuellt ingå i ett så kallat JV (joint venture) pågick i flera månader. Dock i slutändan blev de inga pengar på bordet åt NOMIs aktieägare: utan de drygt 20 miljoner kanadensiska dollar gick in i det gemensamägda bolaget Nordic Mines Market. Det är detta bolag som kom till att äga den finska Laivagruvan, som Firesteel (senare Nordic Gold Inc) sedan köpte ut helt. Nordic Mines största tillgång var då aktier motsvarande 40 procent av Firesteel. Men enligt avtalet som skrevs under fick inte Nordic Mines sälja mer än ett väldigt liten del av dessa aktier.

Ljuset slocknar i gruvgången för Nordic Mines

Under 2018 hölls en minst sagt kaosartad stämma där ingen från styrelsen eller annan representant från Nordic Mines fanns på plats. De närvarande aktieägarna fick själva dra igång stämman

Kort och gott så verkställdes den tidigare föreslagna emission aldrig och eftersom bolaget har en skattesuld från 2015 på drygt 9 000 000 kr som ej kan betalas, beslutar styrelsen att ansöka om konkurs. Varför bolaget då väljer att bekosta en årsredovisning samt revision är oklart.  

Enligt en pressmeddelande från 31 december 2019 så meddelar styrelsen att likvidation av bolaget ska ske med omedelbar verkan.  

I enlighet med beslut som godkänts vid årsstämman 2018 den 26 november 2019 meddelar styrelsen härmed likvidation av bolaget med omedelbar verkan. Styrelsen kommer nu att gå vidare med att uppfylla de standardprotokoll som krävs för att inleda likvidationsförfarandet.

Pressmeddelande 31.12.2019, Styrelsen för Nordic Mines (Publ.) AB

I slutändan så levererades inte många guldtackor, utan jag och andra småsparare förlorade våra pengar när aktien kollapsade och avnoterades från Stockholmsbörsen. För min egen del innebär det att jag åtminstonde kommer kunna kvitta den här förlusten mot en vinst nästa år. Drygt 14 000 aktieägare blev berörda av beslutet för tre år sedan. 

Om bolaget

Namn: Nordic Mines (NOMI) 
ISIN: 
Senaste kurs: Avnoterad
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,0%

Nordic Mines (NOMI) är ett gruvbolag med fokus mot Norden. Bolaget bedrev från början ett prospekteringsföretag för att senare under 2011 gå från prospektering till ett fokuserat gruvföretag, vilket innebär att bolagen prospekterar, bryter ut, utvinner och slutligen gjuter dorétackor. För närvarande bedriver bolaget projekt i Finland och Sverige. Nordic Mines etablerades år 2005 och har idag sitt huvudkontor i Stockholm.

Friskrivning: Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Ramiro Mendes

Previous articleFlyttat Extraknäckportföljen till Nordnet
Next articleSvenska aktieindex – vilka olika jämförelseindex finns det?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer