I torsdags förra veckan så presenterade halvledaretillverkaren Advanced Micro Devices (AMD) sina nya långsiktiga finansiella mål (länk till presentation), som togs emot väl av flera Wall Street-analytiker som säger att de gillade vad de hörde.

Planen är att öka försäljningen med 20% varje år till 2023 och generera bruttovinstmarginaler över 50% över tid. Största delen av dessa intäkter ska komma från försäljning av deras processorer och grafikkort i den lukrativa datacentermarknaden – som länge dominerats konkurrenten Intel. De har redan inlett samarbeten med Google Cloud molnlösningen och både Microsoft Azure och Amazon AWS. Även HP har landat en stororder på en superdator som bygger på AMD processorer.

De bygger även processorer och grafikkretsar till nya generationen Sony Playstation och Microsoft Xbox som släpps senare i år, samt grafikkort till Apple MacBook Pro och Mac Pro datorer.

Asienleverantörer snart full kapacitet

Enligt bolagets vd Lisa Su återhämtar sig industrins leveranskedja i rask takt och AMD:s leverantörer i Kina, Taiwan och Malaysia är nästan tillbaka på full kapacitet, uppgav hon på torsdagskvällen.

Egna observationer

AMD har verkligen gjort en fantastisk comeback på processormarknaden med deras Ryzen-processorerna som kom under 2017 som ett svar på Core-processorfamiljen från Intel. Då hade Intel varit dominerande på processormarknaden i mer än ett decennium. Det var inte förrän AMD svarade med andra och tredje generationen Ryzen som Intel började tappa marknandsandelar.

Detta är hittills den bästa aktieaffären jag gjort och med ca +370% i avkastning sedan köp. Jag har ägt AMD aktier sen mitten av 2017. Varför investerade jag i en aktie utan direktavkastning? Well, detta var innan jag hade någon utsagd investeringsstrategi. Jag såg även att bolaget hade potential att växa då konkurrenten Intel haft stora problem med tillverkningen av deras nästkommande generation av processorer. Även flera säkerhetsbrister som upptäcks gjorde inte saken lättare för Intel.

Tittar man tillbaka fem år så har AMD vuxit mer 2000% – väldigt imponerande för ett bolag inte många trodde på den tiden! Överlag tror att AMD har mycket mer potential att växa, speciellt inom bärbara datorer och grafikkort. Ett par år till så tror jag att totalavkastningen vuxit ännu mer. Men det får tiden avgöra.

Om bolaget

Namn: Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
ISIN: US0079031078
Senaste kurs: 93,57 USD (Feb 15, 2021)
Utdelning: 0 USD
Direktavkastning: 0,00%

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD) är en amerikansk tillverkare av framförallt mikroprocessorer och flashminnen. AMD grundades 1969 och har haft många typer av integrerade kretsar i sitt produktprogram genom åren. Idag är företaget dock mest känt som tillverkare av x86 processorer, en verksamhet som inleddes med att man under sent 1970-tal licensierades som andrahandsleverantör av Intels CPU-familjer.

Friskrivning: Jag äger aktier i AMD. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Advanced Micro Devices och Börsdata

Previous articleExtraknäckportföljen – Februari 2020
Next articleMörkaste dagen på Stockholmsbörsen – kurserna föll med över 11 procent
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
3 år sedan

[…] lyckats bra med aktieinvestingar var vid köp av I.A.R Systems under 2006 (dåvarande Nocom AB) och Advanced Micro Devices (AMD) under 2017. Men skulle definitvt inte säga att det beroende på någon djupare analys, annat än att jag var […]