Ett ganska vanligt förekommande argument man hör när man pratar om sparande och börsen är ordet risk. Man vill inte riskera sina pengar. Och då väljer man att ha det på ett sparkonto utan ränta. Riskfritt tänker man.
Men det man missar är att inte ta någon risk alls är också att ta en stor risk. Genom att låta alla dina sparpengar ligga på ett bankkonto utan ränta, så riskerar dina besparingar att förlora värde över tid. Exempelvis att inflationen gör att saker blir dyrare över tid eller att den svenska kronan förlorar värde.
Att sprida sina risker
Att sprida sina risker, det vill säga diversifiering, är nödvändigt för att hantera risken i ditt sparande och därmed undvika att ”lägga alla ägg i samma korg”. Exempelvis får du ingen bra riskspridning genom att enbart äga en bankaktie på Stockholmsbörsen. För då är du enbart exponerad mot Sverige och ett enda bolag. Går det dåligt för denna storbank påverkar det ditt sparande negativt.
Så hur ska man göra för att minska risken? Det vanligaste sättet är att köpa flera olika typer av aktier eller fonder. Du kan även äga olika typer av investeringar och tillgångsslag, som exempelvis guld, fastigheter eller råvaror. Andra sätt du kan sprida risken är att exponera mot många olika branscher och geografiska marknader. Till exempel genom att investera i amerikanska aktier eller i tillväxtmarknadsfonder.
Här kommer några exempel på billiga och breda indexfonder:
– Länsförsäkringar Global Indexnära
– Swedbank Robur Access Global
Här kommer några exempel på billiga Sverigefonder:
– PLUS Allabolag Sverige Index
– SEB Hållbar Sverige Indexnära
– Länsförsäkringar Sverige Indexnära
Här kommer några exempel på billiga tillväxtmarknadsfonder:
– Swedbank Robur Access Asien
– Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Investera i olika tillgångar
Ett annat sätt att sprida risken och diversifiera ditt sparande är att äga andra tillgångslag. Du kan exempelvis investera i ädelmetaller så som AuAg Silver Bullet eller WisdomTree Physical Swiss Gold.
Använd sparhorisont för riskhantering i ditt sparande
Ytterligare ett sätt att sprida din risk i ditt sparande är att ta hänsyn ifall du sparar kortsiktigt eller långsiktigt. Det generella rådet är att du inte ska investera pengar på börsen om du ska använda dessa inom fem år. Då är det bättre att du har dessa pengar på ett bankkonto eller sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Sparar du långsiktigt eller inte har något behov av pengarna inom 10 år eller längre, då kan du öka risken genom att investera mer i exempelvis nischfonder eller småbolag.
Här är några fonder som är inriktade mot olika nischer, så som småbolag eller ny teknik:
– AMF Aktiefond Småbolag
– Spiltan Aktiefond Investmentbolag
– Swedbank Robur Ny Teknik
– Öhman Global Growth
– Handelsbanken Hållbar Energi
Börja ett månadssparande
Andra sätt att du kan minska risken i ditt sparande är att börja ett månadssparande. Så slipper försöka tajma marknaden och köpa vid bästa tillfället: utan du köper både när det är högt och lågt på börsen. Och håller du dig till fonder så behöver du inte tänka på courtage heller, eftersom du betalar en låg årsavgift för fonderna.
Exempel på diversifierad fondportfölj för ditt sparande
Observera att detta INTE är någon rekommendation vad du ska köpa, utan enbart en sammanställning för hur en fondportfölj med god riskspridning över olika marknader och branscher kan se ut.
Globalfond (70%)
– 70% Länsförsäkringar Global Indexnära
Sverigefonder (20%)
– 10% PLUS Allabolag Sverige Index
– 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Tillväxtmarknadsfond (10%)
– 10% Swedbank Robur Access Asien
Samtliga fonder är billiga och breda indexfonder, förutom Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Det går att skippa den här fonden och istället köra med PLUS Allabolag Sverige Index för 20 procent ifall man vill göra det ännu enklare. Årsavgiften för denna fondportfölj hamnar på 0,24 procent. Med dessa sex fonder äger du 2 246 bolag över hela världen.
Läs gärna mitt tidigare inlägg om varför det är smart att spara i fonder.
Vad gör du för att minska risken i ditt sparande? Äger du flera olika tillgångslag eller kör du enbart med aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Tom Sodoge och Eilis Garvey.