Hur du minskar risken i ditt sparande

Ett ganska vanligt förekommande argument man hör när man pratar om sparande och börsen är ordet risk. Man vill inte riskera sina pengar. Och då väljer man att ha det på ett sparkonto utan ränta. Riskfritt tänkar man.

Men det man missar är att inte ta någon risk alls är också att ta en stor risk. Genom att låta alla dina sparpengar ligga på ett bankkonto utan ränta, så riskerar dina besparingar att förlora värde över tid. Exempelvis att inflationen gör att saker blir dyrare över tid eller att den svenska kronan förlorar värde.

Att sprida sina risker

Att sprida sina risker, det vill säga diversifiering, är nödvändigt för att hantera risken i ditt sparande och därmed undivka att ”lägga alla ägg i samma korg”. Exempelvis får du ingen bra riskspridning genom att enbart äga en bankaktie på Stockholmsbörsen. För då är du enbart exponderad mot Sverige och ett enda bolag. Går det dåligt för denna storbank påverkar det ditt sparande negativt.

Så hur ska man göra för att minska risken? Det vanligaste sättet är att köpa flera olika typer av aktier eller fonder. Du kan även äga olika typer av investeringar och tillgångslag, som exempelvis guld, fastigheter eller råvaror. Andra sätt du kan sprida risken är att expnera mot många olika branscher och geografiska marknader. Till exempel genom att investera i amerikanska aktier eller i tillväxtmarknadsfonder.

Här komer några exempel på billiga och breda indexfonder:
Länsförsäkringar Global Indexnära
Swedbank Robur Access Global
Swedbank Robur Access Asien
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Här kommer några exempel på billiga Sverigefonder:
SEB Hållbar Sverige Indexnära
PLUS Allabolag Sverige Index
Länsförsäkringar Sverige Indexnära

Investera i olika tillgångar

Ett annat sätt att sprida risken och diversifiera ditt sparande är att äga andra tillgångslag. Du kan exempelvis investera i ädelmetaller så som AuAg Silver Bullet eller WisdomTree Physical Swiss Gold.

Använd sparhorisont för riskhantering

Ytterligare ett sätt att sprida din risk i ditt sparande är att ta hänsyn ifall du sparar kortsiktigt eller långsiktigt. Det generella rådet är att du inte ska investera pengar på börsen om du ska använda dessa inom fem år. Då är det bättre att du har dessa pengar på ett bankkonto eller sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Sparar du långsiktigt eller inte har något behov av pengarna inom 10 år eller längre, då kan du öka risken gneom att investera mer i exempelvis nischfonder eller småbolag.

Här är några fonder som är inriktade mot olika nischer, så som småbolag eller ny teknik:
AMF Aktiefond Småbolag
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Swedbank Robur Ny Teknik
Öhman Global Growth
Handelsbanken Hållbar Energi

Börja ett månadssparande

Andra sätt att du kan minska risken i ditt sparande är att börja ett månadssparande. Så slipper försöka tajma marknaden och köpa vid bästa tillfället: utan du köper både när det är högt och lågt på börsen. Och håller du dig till fonder så behöver du inte tänka på courtage heller, eftersom du betalar en låg årsavgift för fonderna.

Exempel på diversifierad fondportfölj

Observera att detta INTE är någon rekommendation vad du ska köpa, utan enbart en sammanställning för hur en fondportfölj med god riskspridning över olika marknader och branscher kan se ut:

Globalfond (50%)
– 50% Länsförsäkringar Global Indexnära

Sverigefonder (25%)
– 15% PLUS Allabolag Sverige Index
– 10% Spiltan Aktiefond Investmenbolag

Tillväxtmarknadsfond (15%)
– 15% Swedbank Robur Access Asien

Branschfonder (10%)
– 5% Handelsbanken Hållbar Energi
– 5% Swedbank Robur Ny Teknik

Största delen av sparandet är billiga och breda indexfonder. Branschfonderna är inom områderna ny teknik och grön energi, och dessa är aktivt förvaltade fonder vars mål är att prestera bättre än dess jämförelseindex. Snittavgiften för denna fondportfölj hamnar på 0,31%. Med dessa sex fonder äger du 2780 bolag över hela världen.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om varför det är smart att spara i fonder.

Vad gör du för att minska risken i ditt sparande? Äger du flera olika tillgångslag eller kör du enbart med aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Tom Sodoge och Eilis Garvey.