Har du tänkt på att investera dina pengar? Indexfonder är ett bra alternativ för den som vill investera pengar, och det är enkelt att komma igång. Det är dessutom ett billigt sätt att investera, och du kan diversifiera din portfölj för att minska risken ifall du redan har aktier. Det absolut enklaste sättet att komma igång är att välja en bred global indexfond, exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global. Dessa fonders syfte är att ge investeraren exponering mot flera bolag och branscher, vilket ger en god riskspridning. Du kan investera i indexfonder via flera olika kanaler, exempelvis direkt via banken eller nätmäklare som Avanza och Nordnet. Du får betydligt fler och billigare alternativ ifall du väljer en nätmäklare.

Här är fem anledningar till varför indexfonder är det bästa alternativet:

1. Indexfonder är det billigaste sättet att investera

Indexfonder är oftast billigare än enskilda aktier eller aktivt förvaltade fonder. Detta beror på att indexfonder följer ett specifikt jämförelseindex, snarare än att investera i enskilda aktier eller fonder. Du kan även investera i indexfonder via fondrobotar så som Lysa, Opti och Fundler, som erbjuder skräddarsydda portföljer efter risknivå. Dock blir de låga avgifterna något högre. Vi använder oss av Lysa (värvningslänk) som en del av vårt månadssparande.

2. Indexfonder är det mest diversifierade sättet att investera

Indexfonder är väldigt diversifierade eftersom de finns aktier från en rad olika bolag och i olika branscher. Detta innebär att din investering är mindre benägen att påverkas av några enskilda företags resultat. Däremot kan andra investeringar vara mer riskabla om ett enda bolag presterar dåligt.

3. Indexfonder är det bästa sättet att uppnå långsiktiga investeringsmål

Med tanke på deras låga kostnader, diversifiering och långsiktiga historik är indexfonder det bästa investeringsalternativet för att hjälpa dig att nå dina långsiktiga finansiella mål. Diagrammet nedan illustrerar det värde som en billig svensk indexfond skulle ha gett en investerare under de senaste 20 åren jämfört med andra stora tillgångsklasser, så som Dow Jones World, S&P 500, Nasdaq 100 och guld. Som du kan se har den svenska indexfonden överträffat nästan alla andra stora tillgångsslag på lång sikt, förutom Nasdaq 100 – vilket gör den ödmjuka indexfonden utan tvekan till en av de bästa långsiktiga investeringarna som finns idag.

4. Indexfonder har bred tillgänglighet och finns hos flera olika aktörer

Du kan köpa dina indexfonder på flera olika ställen och aktörer på marknaden: börsmäklare så som Avanza och Nordnet, hos din lokala bank på investeringssparkonto eller värdepapperdepå, ett IPS-konto, ditt premiepensionen- och tjänstepensionskonto, kapitalförsäkring för barnen, och fondmäklare så som SAVR och Fondo. Sök exempelvis efter den populära globala indexfonden Länsförsäkringar Global Indexnära på valfri plattform. Du kommer kunna hitta den överallt, kanske förutom storbankerna som hellre säljer sina egna fonder med höga avgifter. men även ifall du inte hittar just den fonden, så har även din bank en motsvarande billig indexfond i deras fondutbud.

5. Indexfonder är mindre tidskrävande

En annan viktig anledning till att investera i indexfonder är att det är betydligt mindre tidskrävande att investera på det här sättet. Investerar du istället i aktier behöver du förvalta din portfölj – du behöver ha koll på både bolagen och hur marknaden presterar. Väljer du att istället investera i indexfonder behöver du inte bry dig. Eventuellt behöver du spendera kanske en timme på att balansera om portföljen en gång per år för att fixa till fördelningen. Du investerar för att leva, du lever inte för att investera.

Men som alla investeringar finns det vissa risker förknippade med indexfonder som du bör vara medveten om:

Indexfonder kan uppleva kortsiktig volatilitet

Indexfonder kan uppleva kortsiktig volatilitet, vilket är en tillgångs tendens att stiga eller falla kraftigt under en kort period. Detta beror på marknadsfluktuationer, såsom politiska händelser eller störningar i företagets resultat. Denna risk kommer sannolikt att påverka alla aktiebaserade tillgångar på kort sikt. Den goda nyheten är att till skillnad från förvaltade fonder eller enskilda aktier rör sig de flesta indexfonder på ett liknande sätt under volatila perioder på grund av deras diversifiering och billiga natur. När marknaden är platt eller rör sig långsamt tenderar de också att vara mindre volatila.

Indexfonder kan förlora pengar i dåliga tider

Precis som alla andra investeringar kan indexfonder förlora pengar om marknaden minskar. Detta kallas ofta ”marknadsrisk” eftersom värdet på din investering kan minska när marknaderna går ner. Indexfonder är utformade för att ge en jämn avkastning över tid, oavsett vad som händer på kort sikt. Du kan dock fortfarande uppleva förluster om marknaden faller avsevärt. Detta beror på att marknadsvärdet på en indexfond kommer att minska när den totala marknaden faller, oavsett fondens utveckling.

Indexfonder kan inte överträffa andra investeringar på lång sikt om de är passivt förvaltade fonder

Investerare bör titta på förvaltningsavgifterna för en indexfond innan de investerar för att säkerställa att de kommer att kompenseras tillräckligt för eventuella kostnader. Fonder av dålig kvalitet eller dåligt förvaltade kanske inte kan ge samma avkastningsnivå som ett bättre presterande alternativ på grund av höga avgifter eller ett mycket smalt marknadsindex. Det är viktigt att göra din forskning innan du bestämmer dig för vad du ska investera i. Du kan välja en fond som ger dig bästa möjliga avkastning på din investering på lång sikt.

Börja investera i din framtid redan idag

Så vad väntar du på? Sätt igång idag! Att investera kan verka skrämmande, men det behöver inte vara det. Låt inte gräset gro under fötterna och börja investera i fonder, vilket ger dig exponering för en mängd olika aktier och låga avgifter. Och vill du ha ännu mer handhållning och trygghet kan indexfonder vara rätt väg att gå. De erbjuder bred riskspridning med minimal hantering som krävs från din sida. Skapa ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet och välj en billig indexfond, exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära och PLUS Allabolag Sverige Index. Vill du göra det ännu enklare så skapa ett konto hos Lysa istället – då slipper du välja fonder helt och hållet. Är du redo att komma igång?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar för Avanza, Lysa och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Ethan Brooke

Previous articleTa kontroll över din privatekonomi idag
Next articleSå ska du tänka nu när börsen faller
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Leva drömmen
7 månader sedan

Håller med att indexfonder är det bästa för det flesta. Inte många som klår indexfonder över tid. Enkelt som du skriver och en viktig enkelhet är automatiska köp varje vecka/månad.

/Leva drömmen