Något man kanske inte alltid tänker på när man investerar i aktier och fonder är att räkna med inflationen. Det kan bero på flera faktorer, så som att inflationen har gått stadigt ned sedan 90-talet och därför inte känns speciellt hotande. Men nu i dessa oroliga tider är inflationen ett faktum. Vad kan man då göra för att skydda sin sparportfölj mot detta? Genom att investera i råvaror kan man faktiskt skydda sig mot inflationen.

Förutom att investera i fastigheter, är investera i råvaror så som guld och silver. Guld har exempelvis använts som inflationsskydd så länge som det har funnits pengar eftersom guldpriset inte sätts av någon centralbank eller annan myndighet. Istället är det tillgång och efterfrågan som sätter guldets värde.

Förutom guld kan du även investera i andra råvaror, alltifrån spannmål (vete, ris, havre) till energi (råolja, naturgas) till mat (kaffe, kakao). Dessa typer av investeringar fungerar bra som värdebevarande tillgångsslag och kan fungera som ett skydd mot inflation.

Nedan tänkte jag lista olika typer av fonder och certifikat som är exponerade mot råvarumarknaden. Det kan antingen vara bolag som producerar eller handlar med dessa råvaror, eller så är det värdepapper som följer ett underliggande råvaruindex, exempelvis Bloomberg Commodity Index.

Ädelmetaller

Guld har använts flitigt som säkerhet och ett skydd mot inflation så länge pengar har funnits. Eftersom guld helt saknar kredit- eller standardrisk, så har den ädla metallen hållit värdet väldigt bra över tid.

Hur gör man för att investera i guld? Du kan antingen investera i exempelvis fysiska ädelmetaller eller via värdepapper i olika certifikat eller bolag. Tittar vi på guld är inte bara eftertraktat på grund av dess värde, utan också för att metallen har flera olika användningsområden inom elektronik, hälsovård, smycken och inredning.

Köp fonder med fokus på ädelmetaller

AuAg Silver BulletAllianz Global Metals and MiningAtlant Green Tech MetalsBGF World Gold A2BGF World Mining A2BGF Natural Resources Gr & Inc A2CPR Invest Global Gold Mines ACPR Invest Global Resources AFranklin Gold & Prec MtlsFranklin Natural Resources AInvesco Gold & Special Mirls AJPM Global Natural ResourcesJupiter Gold & Silver

Köp certifikat med fokus på ädelmetaller

Xetra-Gold (4GLD)
– WisdomTree Physical Gold (VZLD)
– WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)
– Invesco Physical Gold ETC (8PSG)
– Amundi Physical Gold ETC (GLDA)
– iShares Physical Gold ETC (PPFB)
– The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U)
– WisdomTree Physical Precious Metals (VZLE)
– Xtrackers Physical Gold ETC (XAD5)
– Xtracker Physical Gold EUR Hedged ETC (XAD1)
– WisdomTree Physical Gold - EUR Daily Hedged (GBSE)
– WisdomTree Physical Silver (VZLC) 
– WisdomTree Physical Platinum (VZLA)
– WisdomTree Aluminium (OD7A)
– BNPP Aluminium ETC (B4NP)
– WisdomTree Copper (OD7C)
– WisdomTree Nickel (OD7M)
– WisdomTree Industrial Metals (OD72)
– WisdomTree Battery Metals (WATT)

Förnybar energi

Andra råvaror som kommer vara intressanta de närmaste åren är de som har med förnybara energikällor (så som solceller och vindkraft) och framställningen av energieffektiva batterier. Detta gäller framförallt för produktionen av elbilar, där metaller som litium och kobolt är viktiga när vi går ifrån fossildrivna bilar.

Köp fonder med fokus på förnybar energi

Handelsbanken Hållbar EnergiSwedbank Robur Transition Energy (tidigare Swedbank Robur Råvarufond)
– DNB Fund Renewable Energy RetailCB Save Earth Fund RCBGF Sustainable Energy A2BNP Paribas Energy TransitionBNP Paribas Climate Impact

Köp ETF:er – börshandlade fonder med fokus på batteriteknik

WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF (W1TA)
– L&G Battery Value-Chain UCITS EFT (BATE)
– Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered UCTIS EFT (ELCR)
– Global X Lithium & Battery Tech UCTIS ETF (LI7U)
Investera i råvaror

Investera i råvaror – övriga

Dessa fonder och certifikat investerar i varierande råvaror, framför allt kakao, kaffe, majs, bomull, råolja, levande nötkreatur, sojabönolja, socker, vete med flera. Många av dessa fonder investerar också i ädelmetaller, bland annat aluminium, koppar, guld, bly, silver och zink. Det går såklart att välja dessa fonder utan ädelmetaller eller jordbruk också om man vill. Annars är detta ett bra alternativ om man vill slippa investera i många olika råvaror. Dessa är passiva indexfonder med en billig avgift, i jämförelse med fonderna ovan.

Köp ETF:er – börshandlade fonder och certifikat med fokus på övriga råvaror

L&G All Commodities UCITS ETF (ETLF)
– Invesco Bloomberg Commodity ex-Agriculture UCITS EFT Acc (XAAG)
– iShares Diversified Commodity Swap UCITS EFT (SXRS)
– Lyxor Bloomberg Equal weight Commodity ex Agriculture UCITS ETF (C090)
– Xtrackers Bloomberg Commodity Swap UCITS ETF 1C (XCMC)
– WisdomTree Broad Commodities UCITS EFT - USD Acc (PCOM)

Investerar du i några råvaror? Hur skyddar du dina sparpengar mot inflationen? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Annonslänkar till Avanza, Nordnet och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Jag äger vissa produkter som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Dan Meyers, Karsten Würth och Scottsdale Mint och Polina Rytova från Unsplash

Previous articleSå kan du sänka dina matkostnader
Next articleAtt bryta sig loss från FOMO
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer