Vad är viktigt att tänka på när man ska komma igång med ett långsiktigt sparande? Historiskt har det varit bäst att spara långsiktigt i aktier och fonder. Därför är det rimligt att anta att det även kommer fortsätta så i framtiden. Om du inte vill hålla koll på ditt sparande hela tiden är fonder att föredra framför aktier då de i regel sprider risken mer och du behöver inte tänka lika mycket på hur individuella bolag presterar.

Vad är skillnaden på ett kortsiktigt och långsiktigt sparande?

Med ett långsiktigt sparande syftar man ofta på ett sparande när du har en sparhorisont på mer än fem år. Det kan till exempel vara ett sparande till barnen, ett pensionssparande eller ett eget framtida sparande för ekonomisk trygghet. Ett kortsiktigt sparande är när du har en sparhorisont på mindre än tre år. Dvs att du räknar med att använda dina sparpengar inom tre år. Ett sådant sparande bör man inte ha på börsen.

Att tänka på när man sparar på börsen långsiktigt

Ha ett regelbundet och långsiktigt sparande

Bestäm dig för vad målet är med ditt sparande och gör kloka val – exempelvis månadsspara i en indexfond eller fondrobot. Då får du låga kostnader och god riskspridning genom att investera i hela världen och i alla branscher. När du väl bestämt dig är det viktigt att du inte ändrar strategi allt för ofta och byter fonder.

Börsmarknaden är oförutsägbar

Det finns inga genvägar eller kristallkulor som kan förutspå marknaden. Den är oförutsägbar men ofta rättvis – alla har potentiell tillgång till samma information. Att försöka vinna genom att förutspå en utveckling som skiljer sig från marknadens förväntan är både svårt och riskabelt. Detta kallas aktiv förvaltning. Motsatsen är passiv förvaltning eller indexfond, där målsättningen är att inte avvika från marknadens utveckling i stort.

Överskatta inte historisk utveckling

Många kanske väljer ut sina fonder för att den har gjort historiskt bra under någon period. Dock är historisk avkastning aldrig någon garanti för framtida avkastning. Fonden kan lika gärna gå dåligt för att fonden haft ett visst fokus. Titta bara på vad som hänt teknikfonder och småbolagsfonder de senaste månaderna.

Välj fonder med låga förvaltningsavgifter

Låga avgifter gör stor skillnad – dyra fondavgifter äter upp ditt kapital och det är därför viktigt att ha koll på vad du faktiskt betalar för. Det finns varierande typer av avgifter, exempelvis transaktionskostnader (courtage), insättnings- och uttagsavgifter eller prestationsbaserade avgifter. Alla dessa måste man ha koll på för ett långsiktigt sparande.

Övertro på stjärnförvaltare

Man ska inte förlita sig att en förvaltare som varit framgångsrik kan fortsätta att vara det i framtiden. Det kan mycket väl bero på att en fond gått bra för att man tagit högre risker eller lyckats köpa in sig i rätt bolag i rätt tid. En billig indexfond slår 9 av 10 dyra fonder på lång sikt.

Hur gör du med ditt långsiktiga sparande? Sparar du i fonder eller är det aktier för hela slanten som gäller? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto skapad av jcomp – www.freepik.com

Previous articleFredagsläsning
Next articleMånadsredovisning – Maj 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
4 månader sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Långsiktigt sparande – bra saker att tänka på […]