Länsförsäkringar flyttar hem förvaltning för de globala och svenska indexnära fonderna 

Förra veckan gick Länsförsäkringar ut med ett pressmeddelande att de avser att bygga upp deras egen indexförvaltning och flytta hem förvaltningen av fonderna Länsförsäkringar Global Indexnära och Länsförsäkringar Sverige Indexnära. För de som är flitiga läsare vet ni att jag själv sparar i och rekommenderar fondbolagets global indexfond. Hur kommer detta påverka oss?

Tar hem förvaltningen

Vad innebär att de tar hem förvaltningen? Det betyder att fonderna inte längre kommer förvaltas av den amerikanska fondförvaltaren BlackRock. I samband med detta så tar Peter Svalstedt över som ansvarig förvaltare av de indexnära fonderna.

Fonderna byter index

Vad som även framgår från detta är att fonderna får ett skräddarsytt och klimatanpassat index utifrån EUs direktiv för hur man ska investera för att uppnå 1,5 gradersmålet. Detta innebär att det kommer ske någon form av exkludering av bolagen från när den förvaltades av BlackRock. Indexet då var MSCI World, vilket har ca 1600 innehav. De indexnära fonderna kommer att följa det nya indexet MSCI World Climate Paris Index Aligned och kommer ha ca 1500 innehav.

Enligt uttalanden på Twitter kommer Länsförsäkringar Global Indexnära fonden fortsatt ha samma låga avgift på 0,20% (exkl. transaktionsavgifter).

Hur kommer vi göra?

Vi kommer inte göra något alls. Vi fortsätter att spara i samma fonder och ser ingen anledning byta ut fonden i dagsläget. I dagsläget utgör Länsförsäkringar Global Indexnära 45% av portföljen. Visst kan det vara så att nu när deras primära fokus blir att försöka halvera CO2-utsläppen, så kan det eventuellt påverka avkastningen negativt. Sedan har vi tidigare valt att allokera en del av vårt månadssparande till Lysa (värvningslänk), vilket innebär att vi inte skulle påverkas lika mycket om vi hade större del av vårt sparande i enbart denna fond.

Sparar du något i Länsförsäkringar Global Indexnära eller Länsförsäkringar Sverige Indexnära? Kommer du göra några ändringar pga detta beslut från fondbolaget? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Jag äger fonderna som nämns i det här inlägget. Artikeln innehåller samarbetslänkar till Lysa och Nordnet vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Benjamin Davies