Förra veckan gick Länsförsäkringar ut med ett pressmeddelande att de avser att bygga upp deras egen indexförvaltning. Detta går ut på att flytta hem förvaltningen av fonderna Länsförsäkringar Global Indexnära och Länsförsäkringar Sverige Indexnära. För de som är flitiga läsare vet ni att jag själv sparar i och rekommenderar fondbolagets global indexfond. Hur kommer detta påverka oss?

Länsförsäkringar tar hem förvaltningen

Vad menar man egentligen att Länsförsäkringar tar hem förvaltningen? Det betyder att fonderna inte kommer skötas av den amerikanska fondförvaltaren BlackRock. I samband med detta så tar Peter Svalstedt över som ansvarig förvaltare av de båda indexnära fonderna.

Fonderna byter index

Vad som även framgår från detta är att fonderna får ett skräddarsytt och klimatanpassat index utifrån EU:s direktiv för hur man ska investera för att uppnå 1,5 gradersmålet. Följden blir att de kommer börja exkludera bolag. Tidigare indexet med BlackRock var MSCI World som har ca 1600 innehav. De indexnära globalfonden kommer att följa det nya indexet MSCI World Climate Paris Index Aligned och har istället drygt 1500 innehav.

Hur blir det med avgifterna?

Mot bakgrund av detta dök det upp frågor om huruvidare detta skulle påverka avgifterna. Men enligt uttalanden på Twitter kommer Länsförsäkringar Global Indexnära fonden fortsatt ha samma låga avgift på 0,20% (exkl. transaktionsavgifter), vilket är positivt.

Hur kommer vi göra?

Vi kommer inte göra något alls. Vi fortsätter att spara i samma fonder och ser ingen anledning byta ut fonden i dagsläget. I dagsläget utgör Länsförsäkringar Global Indexnära 45% av portföljen. I det här fallet kan det vara så att nu när deras primära fokus blir att försöka halvera CO2-utsläppen. Fram till nu går det bara att spekulera ifall detta eventuellt kommer ha en negativ påverkan på avkastningen eller inte. Som tidigare nämnts på bloggen har vi valt att allokera en del av vårt månadssparande till Lysa (värvningslänk), vilket innebär att vi inte skulle påverkas lika mycket om vi hade större del av vårt sparande i enbart denna fond.

Sparar du något i Länsförsäkringar Global Indexnära eller Länsförsäkringar Sverige Indexnära? Kommer du göra några ändringar pga detta beslut från fondbolaget? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Jag äger fonderna som nämns i det här inlägget. Inlägget innehåller annonslänkar till Lysa och Nordnet vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Länsförsäkringar AB

Previous articlePrisökningar – vad gör man när allt blir dyrare?
Next articleJakten på köpare fortsätter – lägenheten upplagd på Hemnet
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer