Att tjäna pengar är inte speciellt svårt. Antingen har du en fast anställning eller deltidsjobb där pengar trillar in på lönekontot varje månad. Du kanske får föräldrapenning för att ta hand om ditt barn eller studerar du och får studielån?

Finns även mängder av andra sätt att tjäna pengar vid sidan om. Du kan exempelvis hyra ut prylar du inte använder så ofta på Hygglo eller varför inte erbjuda hjälpa att utföra uppdrag åt andra via tjänster så som Taskrunner eller Tiptapp? Perfekt om du är händig eller har tillgång till bil till exempel.

Vill du har fler tips på hur du kan tjäna pengar på sidoinkomster kan du läsa detta inlägg.

Oavsett hur du får dessa pengar kan det vara svårare att få dessa pengarna att växa på egen hand. Hur gör man för att få pengarna att växa?

Låt inte alla pengar sitta på lönekontot!

Det du förlorar allra mest på i form av potentiell avkastning är att låta alla dina pengar ligga kvar på lönekontot. Där får du oftast ingen ränta alls, vilket i princip innebär att du förlorar pengar om man räknar med lite inflation. Istället för att lämna pengarna på ett lönekonto, sätt in dessa på ett sparkonto med låg ränta. Själv kör jag med Klarnas sparkonto med 0,85% ränta, men det finns flera olika banker som erbjuder liknande lösningar, exempelvis Svea och Qliro.

Hur får jag avkastning då?

Anledningen till att investera är att få dina pengar att arbeta åt dig, dvs att få ränta på din investering. Du har säkert hört begreppet ränta-på-ränta effekten och hur det kan få dina pengar att växa. Om du exempelvis investerar 50 000 kronor till 10% ränta, har man efter ett år fått ihop 54 566 kronor. Återinvesteras dessa året därefter har dina pengar hunnit växa till 59 548 kronor. Och detta är enbart värdeökning som sker tack vare ränta-på-ränta effekten! Jag har inte räknat med månatliga insättningar, utan bara en insättning. Hade du istället haft dessa 50 000 kronor på ett sparkonto med 0,85% ränta hade det enbart blivit 50 055 kronor!

Du kan antingen spara i aktier eller i fonder. Själv väljer vi att spara i fonder då det är det enklaste för oss. Du kan läsa det här inlägget om varför vi tycker att man ska spara i fonder.

Det absolut viktigast är att vara långsiktig och att spara regelbundet! Ju längre tid du låter dina pengar vara, desto bättre. Sparar du exempelvis månadsvis minskar du risken vid en eventuell nedgång då du köper både när det är dyrt och billigt på börsen.

Läs här om du vill veta hur du ska komma igång med ditt fondsparande.

Hur gör du för att få dina pengar att jobba åt dig? Kör du enbart med aktier eller fonder? Eller kör du både och? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Dreamstime.com / Creative Commons Zero

Previous articleHur undviker man livsstilsinflation?
Next articleMånadsredovisning – Juni 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer