De senaste åren har fondrobotar blivit populära i Sverige. Tanken bakom en fondrobot är att automatisera ditt sparande och dina investeringar, få en bra riskspridning och att du inte behöver ha något intresse eller kunskap om börsen för att få dina sparande pengar att växa.

Fondrobotar fungerar genom att välja vilka fonder som passar dig. Detta görs genom inställningar du själv gör, och utifrån det kan fondrobotarna sedan sköta det praktiska jobbet åt dig. Alltså ska att gå på autopilot!

Vad är Lysa?

Lysa är en tjänst som automatiserat ditt sparande. Många andra framstående profiler inom finansvärlden har exempelvis före detta finasnminister Anders Borg har berömt tjänsten och själv investerat i själva företag som driver Lysa. Det har även Claes Hemberg gjort, som tidigare var ansiktet utåt för Avanza.

I dagsläget har Lysa ingen app, allt sker via deras hemsida. Hemsidan kan du såklart nå via alla typer av enheter, så du fixar allt du behöver även med en mobiltelefon. Dock när du väl satt upp tjänsten så ska du inte behöva logga in och göra några ändringar, utan det skötter sig själv.

Vad kostar det att använda Lysa?

Att starta ett Lysakonto är gratis och få se Lysas förslag på portfölj är även där gratis. I Lysas fall är namnen på de rekommenderade fonderna inte samma som motsvarande hos Avanza. Det är alltså svårt, åtminstone ordentligt tidskrävande, att försöka kopiera deras upplägg.

Om du använder min inbjudningslänk så får både jag och du rabatt på Lysas avgifter i tre månader.

Är det säkert att spara med Lysa?

Lysa täcks av den statliga insättningsgarantin. Om något skulle hända Lysa kan du därför känna dig trygg med att kunna ta ut dina pengar ändå, upp till en summa på 950 000 kronor. Om det inte vore så har jag svårt att tänka mig att någon skulle investera hos Lysa.

Lysa ger inga garantier kring sin avkastning utan arbetar bara med en strategi som de bedömer ge bra avkastning till lägre risk. Jag tror att många småsparare skulle uppskatta hjälp att bygga en portfölj enligt Lysas modell, just för att det kämnar ut toppar och dalar och undviker de största extremlägena.

Hur vet jag att Lysa passar mig?

Sparande i en fondrobot är främst relevant för de som är nya till att spara och investera, eller som helt enkelt inte tycker det är kul nog att lägga tid på. Det är rimligt och där är fondrobotarna en stor förbättring mot klassisk rådgivning där småsparare investerar i dyra fonder med dålig avkastning hos banken.

En av de viktigaste faktorerna som gör att Lysa fondrobot till ett av de bästa alternativen är deras väldigt låga avgift. En besparing på bara några hundra kronor per år i avgift per år kan på ett sparande som sträcker sig över några årtionden ge många extra tusenlappar i slutändan.

Personligen använder jag Lysa som en komplement till mitt vanliga fondsparande. Jag kommer även att skriva ett inlägg om ett experiment där jag låter Lysa tävla mot en småbolagfondportfölj och en portfölj med bara aktier med hög utdelning.

Vad tycker du om Lysa? Använder du någon annan fondrobot? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Matthew Henry

Previous articleMånadsredovisning – Februari 2020
Next articleExtraknäckportföljen – Februari 2020
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
3 år sedan

[…] Alla utdelningar återinvesteras i fonden. Vill du göra det ännu lättare för dig så kan du börja spara med fondroboten Lysa. Då behöver du inte välja någon fond – utan Lysa investerar automatiskt åt […]

trackback
2 år sedan

[…] pengarna automatiskt och du slipper välja aktier eller fonder. Läs mer om fondroboten Lysa det i det här inlägget.– Upplev din egen hemmaplan. Eftersom Folkhälsomyndigheten avråder resor i kollektivtrafiken […]

trackback
2 år sedan

[…] som jag pratat om tidigare eller rent av bara köra billiga indexfonder för hela slanten. En fondrobot som Lysa skulle också fungera: jag har redan barnsparande där. Vi får se vad jag gör framöver – […]