Då var det dags för den sista sammanställningen och årets sista lön för det här året. Det känns som att december passerat förbi med rasande takt och snart kan vi välkomna 2023. För oss känns det som att det var för några månader sedan vi kollade på hus och nu har vi bott här i cirka tre månader. Överlag har det gått bra, annat än mindre missöde med vattnet på övervåningen. Sådan tur är har vi två badrum, varav det på nedervåningen fungerat utan problem.

På jobbfronten har det var sjukstuga och flera som varit frånvarande. Det har självklart påverkat min arbetsbörda och jag har dessvärre behövt ta tag i arbetsuppgifter som inte egentligen ingår i min roll. Detta är något som jag kommer ta upp under löneförhandlingen som sker i början av nästa år. Chefen är redan medveten om att jag gör betydligt mer än vad jag ska. Förhoppningsvis leder det till ett lönelyft om någon månad – men det återstår att se nästa år.

Nu tänkte jag att vi tittar lite på hur det gått den här månaden.

Månadens sparkvot

Fördelning för månadens inkomster, sparande och utgifter

Inkomster och utgifter

Inkomster
– Lön 32 836 kr
– Sidoinkomster 3 363 kr

Totala inkomster 36 199 kr

Utgifter
– Boende (Avgift, bostadslån, kallvatten, el etc.) 16 861 kr
– Mat 5 131 kr
– Transport 2 440 kr
– Försäkringar (inkl. a-kassa) 419 kr
– Underhållning (Netflix, mobiltelefoni etc.) 259 kr
– Övriga utlägg 4 832 kr

Totala utgifter 29 942 kr
Månadens sparkvot hamnar på 17,2%

Så här räknade jag ut min sparkvot:
36 199 (Inkomster) – 29 942 (Utgifter) = 6 257
6 257 / 36 199 = 0,172 x 100 = 17,2%

Månadens sparkvot landade på 17,2% – vilket är den lägsta nivån vi haft sedan bloggens start. Inte så konstigt eftersom vi numera bor dubbelt så stort som tidigare. Det innebär bland annat högre kostnader för exempelvis bolån, elkostnader och andra avgifter. Elen blev något högre den här månaden som landade på 2 734 kr. Så mycket har vi aldrig betalat i el förut, men som sagt, vi bor större och elpriserna har gått upp galet mycket sistone. Dock förväntar vi oss att elräkningen kommer ligga på mellan 1 800 till 2 000 per månad.

Annat som bidragit till högre utgifter den här månaden är ju såklart diverse presenter till barn och familj: där blir det flera tusenlappar mer i övriga utgifter. Det har även varit födelsedagar och kalas som gjort det något dyrare än vanligt för oss.

Sparande och likvida medel

Sparande
– Fonder 736 354 kr (+5 757 kr)
– Aktier & Börshandlade fonder 26 479 kr

Likvida medel
– Lunar 42 921 kr

Sparande ökade med 5 757 kr, varav 3 363 kr om från återbäring, undersökningar och bloggintäkter. Det har sålts lite mer via Tradera och Facebook Marketplace, dock inte lika mycket som vi lyckades bli av med innan vi flyttade för drygt tre månader sedan. Resterande sidoinkomster kommer återbäring. Sista cashbacken från Rocker blev även utbetalad innan jag sa upp kortet och byte till Lunar istället.

Sparräntan på Lunar kontot har även gått upp till 2,25%, vilket är mycket högre än när jag först hörde talas om dem: då låg räntan på 1,05%, vilket ändå var riktigt högt jämfört med konkurrenterna. Mer om Lunar kan du läsa här.

Vår mobilräkning är också billigare tack vare tipsrabatten som Vimla (värvningslänk) erbjuder. Du kan läsa mer om Vimla i det här inlägget.

Transaktioner

– Inga försäljningar eller utdelningar den här månaden

Deltog i börsnoteringen IPO för LumenRadio vilket gav en liten vinst på 276 kr. Annars har det inte skett några transaktioner annat än de sedvanliga månatliga överföringarna till sparandet.

Hur har det gått för dig den här månaden? Jag vill även passa på att tacka alla läsare och önska er God Jul och God Fortsättning! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Lunar och Vimla, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Annie Spratt från Unsplash

Previous articleJultider, strul med vattnet och oförutsedda utgifter
Next articleVad är det enklaste sättet att börja investera 2023?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer