Nu är de dags för den första månadsrapporten för 2022! Vi börjar året med en riktigt sur börs där vi ser att flera branscher som gått starkt förra året gått ned i år. Tillväxt och teknikaktier har haft det svårt och investerare verkar ha fått upp ögonen för värdebolag igen! I och med att jag sitter med globala indexfonder kommer det inte påverka mig lika mycket, dock är flera av fonderna USA-tunga, vilket kommer påverka avkastningen i år – troligtvis. Som jag nämt i det här inlägget kommer jag även att lägga över en del av vårt framtida månadssparande i Lysa. Enkelt och får exponering mot drygt 8 000 bolag. Väldigt mycket fler än vad jag kunnat uppnå genom att själv välja fonder och hålla ned förvaltningsavgifterna.

Jag har även gått och fått min tredje vaccindos, vilket känns väldigt skönt då jag har ett jobb som kräver att jag stundvis behöver befinna mig på arbetsplatsen. Visserligen är det fullt möjligt att flytta hem produktionen till lägenheten igen – dock är den stora skillnaden att vi numera är två personer som gör liknande arbetsuppgifter. Detta gör det svårt om produktionen flyttas hem till mig.

Utöver det har även vår nya kollega i USA börjat jobba för oss, vilket känns bra för att fördela om arbetsbördan. Min chef hade också planerat ett besök till Sverige, som av uppenbara skäl blev framskjutet. Smittspridningen ökar och restriktioner dyker upp över hela Europa. Nu blir det sannolikt senare under året, förmodligen innan sommaren. Jag har även haft ett litet möte med chefen gällande min nya arbetsroll, dock inget på papper ännu. Dock ska jag äntligen kompenseras för de arbetsuppgifter jag tagit på mig som egentligen inte ingick i arbetsbeskrivningen. Detta var främst för att ingen annan kunde göra det – och utan dessa delar kan vi leverera en färdig produkt. Men det återstår att se hur detta blir i slutändan. Jag trivs fortfarande och betydligt lugnare än mitt förra jobb inom besöksnäringen.

Nu tänkte jag att vi tittar lite på hur det gått den här månaden.

Månadens sparkvot

Fördelning för månadens inkomster, utgifter och sparande

Inkomster och utgifter

Inkomster
– Lön 28 080 kr
– Sidoinkomster 8 441 kr

Totala inkomster 36 521 kr

Utgifter
– Boende (Avgift, bostadslån, el etc.) 6 392 kr
– Mat 3 565,47 kr
– Transport 970 kr
– Försäkringar (inkl. a-kassa) 419 kr
– Underhållning (Netflix, mobiltelefoni etc.) 269 kr
– Övriga utlägg 2 329 kr

Totala utgifter 13 944,47 kr
Månadens sparkvot hamnar på 61,8%

Så här räknade jag ut min sparkvot:
36 521 (Inkomster) – 13 944,47 (Utgifter) = 22 576,53
22 576,53 / 36 521 = 0,618 x 100 = 61,8%

Sparkvoten blev 61,8% den här månaden, som är i linje med vad de brukar ligga på. Det har inte gjorts lika många köp den här månaden, av ganska uppenbara skäl (fattig januari) 🙂

Sparande och likvida medel

Sparande
– Fonder 418 832,50 kr (+2 576,53 kr)
– Aktier 70 462 kr
– Handpenningen 160 000 kr (+20 000 kr)

Likvida medel
– Sparkonto 65 322,50 kr

Den här månaden blev det 22 576,53 kr i sparandet, varav 1 382,90 kr kom ifrån återbäring, undersökningar och annonsintäkter. Vi har lyckats få upp försäljningarna den här månaden och lyckats göra oss av med saker värt 4 991 kr. Största delen av försäljningarna sker via Tradera och Marketplace.

När det kommer till Rocker har det gått väldigt starkt framåt och vi har äntligen nått den magiska 10% cashback max gränsen! De betyder att vi får tillbaka 10% på allt vi köper med Rocker-kortet framöver. Och som ni kan se var det väldigt många fler som valde att skaffa kortet den här månaden. Jag tackar ödmjukast för alla ni läsare som passat på att ta del av deras erbjudande via min länk 🙂

Om januari blir ett fattig månad kan jag rekommendera att skaffa Rocker-kortet den här månaden! Registrerar du dig via min länk (värvningslänk) får du 500 kr efter att du skaffat Rocker och genomför tre stycken köp. Kraven är att du även öppnar ett sparkonto i Rockerappen (behöver ej sätta in pengar), gör en koppling via Rocker Connect samt beställer ett Rockerkort (kostnadsfritt). Pengarna sätts in på ditt kort efter drygt tio dagar. Du kan även ta ut pengarna och sätt in det på ditt bankonto via Trustly (gratis). Passa på ifall du inte redan skaffat Rocker!

Vill du veta mer om hur man skaffar Rocker kan du läsa detta inlägg.

Transaktioner

– Inga försäljningar eller utdelningar den här månaden

Inga förändringar har skett i portföljerna den här månaden. Som det ser ut just nu lär det iallafall dröja ett tag innan jag börjar sälja av innehaven i Avkastningsportföljen. Det är även lugnt på IPO-fronten, där varken Lyckegård eller Newbury Pharmaceuticals verkar ha övertygat analytikerna. Intressanta börsnoteringar som jag håller ett öga på framåt är bland annat Charge Amps, där Swedbank Robur investerat, och Swedish Logistic Property, där Erik Selin är storägare.

Hur har det gått för dig den här månaden? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Rocker, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Shutterstock.com

Previous articleNytt innehav: Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria
Next articleLeva på så lite pengar som möjligt
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Ibland gör man rätt IGMR
Ibland gör man rätt IGMR
2 år sedan

Snygg sparkvot! Det är bara att keep on keeping on! 🙂