månadsredovisning

Månadsredovisning – Maj 2022

Maj är nästan slut och det känns verkligen som att sommaren har nått hit nu! Vi har haft fullt upp med att förbereda lägenheten inför visning. I första hand en förhandsvisning och sedan en ordinarie visning en vecka senare då ingen av spekulanterna ville lägga något bud. Kommer ha en till visning nu i helgen så håller tummarna att fler intressenter dyker upp. Det är ganska många objekt som är till salu just nu och stor konkurrens i vårt område. Även risk för att bostadspriserna kommer sjunka något, men egentligen inget som direkt påverkar oss – vi behöver enbart få den såld för att banken ska ge oss ett nytt bolån.

Om vi skulle misslyckades med att sälja lägenheten innan tillträdesdagen så ingick ett bokostnadsskydd från bostadsutvecklaren. Det innebär att försäkringen täcker månadsavgiften till bostadsrättsföreningen samt nettokostnaden för räntorna för bolånet upp till 10 000 kr/mån i upp till ett år. Vi känner oss alltså väldigt trygga om vi inte får vårt gamla boende sålt i tid för att kunna flytta in i nya bostaden i slutet av september. Även det är en nyhet vi fick veta tidigare i veckan – tillträde sker en månad tidigare än annonserat! Nu är det september istället för oktober som gäller. Jättekul!

Men nog om lägenheten. Nedan tänkte jag att vi går igenom hur det gått under maj månad.

Månadens sparkvot

Fördelning för månadens inkomster, sparande och utgifter

Inkomster och utgifter

Inkomster
– Lön 44 630 kr
– Sidoinkomster 4 943 kr

Totala inkomster 49 573 kr

Utgifter
– Boende (Avgift, bostadslån, el etc.) 6 654 kr
– Mat 2 364 kr
– Transport 970 kr
– Försäkringar (inkl. a-kassa) 419 kr
– Underhållning (Netflix, mobiltelefoni etc.) 269 kr
– Övriga utlägg 1 589 kr

Totala utgifter 12 265 kr
Månadens sparkvot hamnar på 75,2%

Så här räknade jag ut min sparkvot:
49 573 (Inkomster) – 12 265 (Utgifter) = 37 308
37 308 / 49 573 = 0,752 x 100 = 75,2%


Sparkvoten hamnade på 75,2% den här månaden – vilket innebär att vi slog förra månaden med en procent! Detta beroende på något mindre utgifter den här månaden men också tack vare att jag fick innestående semesterdagar utbetalade i lön. Jag hade räknat med att kunna spara dessa till sommaren, men kunde inte spara mer än fem semesterdagar från förra året tydligen. Övriga utlägg den här månaden gick till att ”styla” inför visningen – lite fler gröna växter och tavlor på väggarna.

Sparande och likvida medel

Sparande
– Fonder 541 276,50 kr (+37 308 kr)
– Aktier 28 689 kr

Likvida medel
– Sparkonto 35 428,60 kr

Sparandet hamnade på 37 308 kr, varav 1 543 kr kom ifrån återbäring, undersökningar och bloggintäkter. Något mindre försäljningar den här månaden då fokus varit på att förberedda inför både en förhandsvisning samt ordinarie visning. Vi har även betalt handpenningen den här månaden så vi har inte lika mycket likvida medel kvar på sparkontona längre. Resterande sidoinkomster kommer från cashback, Rocker (värvningslänk) och bloggintäkter (affiliate-länkar).

Transaktioner

– Inga försäljningar eller utdelningar den här månaden

Inga förändringar har skett i portföljerna den här månaden. Det pratades gott om noteringen för 4C Group, vilket steg i debuten, men valde att inte investera något den här gången. Har varit ganska svalt på IPO-fronten men får hoppas att det kommer igång under sommaren eller hösten.

Hur har det gått för dig den här månaden? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Rocker, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Shutterstock.com