Nu är det nästan slutet på månaden och nära löning också! Vi har lagt flytten bakom oss och äntligen börjat få det sista pusselbitarna på plats. Det finns så klart alltid saker att fixa, det mesta har varit att sätta upp möbler och sortera alla prylar från flyttlådorna in i respektive rum. En del möbler väntar vi fortfarande på, exempelvis en specialbeställd köksö i köket. Det kommer ska lite större lagringsmöjligheter som saknades i köket i dess nuvarande form.

Utöver det mår vi alla bra och håller på att tillfriskna – jag tycks inte ha blivit lika drabbad som min sambo som nästan varit helt utslagen. Barnet klarade sig nog bäst och var som mest sjuk en dag, sedan var det som ingenting hade hänt honom! Jag kommer förmodligen kunna börja jobba hemifrån, men vi får se hur det går. Så länge sambon är sjuk blir det svårt att ta hand om barnet också.

Nu tänkte jag att vi kikar lite närmre på hur det gått den här månaden.

Månadens sparkvot

Fördelning för månadens inkomster, sparande och utgifter

Inkomster och utgifter

Inkomster
– Lön 32 599 kr
– Sidoinkomster 3 669 kr

Totala inkomster 36 268 kr

Utgifter
– Boende (Avgift, bostadslån, kallvatten, el etc.) 10 206 kr
– Mat 4 273 kr
– Transport 2 440 kr
– Försäkringar (inkl. a-kassa) 419 kr
– Underhållning (Netflix, mobiltelefoni etc.) 259 kr
– Övriga utlägg 3 707 kr

Totala utgifter 21 304 kr
Månadens sparkvot hamnar på 41,2%

Så här räknade jag ut min sparkvot:
36 268 (Inkomster) – 21 304 (Utgifter) = 14 964
14 964 / 36 268 = 0,412 x 100 = 41,2%

Den här månaden hamnade sparkvoten på 41,2% – detta beror så klart på att vi numera har större utgifter än tidigare. Högre boendekostnader, högre matkostnader och högre elräkningar. Sedan hänger det också ihop med att vi flyttat till en större bostad. Dubbelt så stort som tidigare. Vi räknar alltså med att ligga mellan 30-40% framöver när det kommer till sparkvoten.

Mellan den 22 september till 22 oktober hade vi förbrukat 412 kWh totalt – det motsvarar en medelförbrukning på 13,2 kWh per dag. Vet ej ifall det är ovanligt högt eller lågt för ett radhus på 102 kvm. Samma tid i lägenheten på 56 kvm förbrukade vi cirka 373 kWh under samma mätperiod. Dock inte en helt rättvis jämförelse då vi inte flyttade in förrän den 28 september i år. Elräkningen inkluderar också inflyttningsavgiften på 250 kr.

En annan post som ökade (och kommer öka framöver) är transportkostnaderna: nu kan jag inte lägre ta bussen till jobbet, utan det är tåget som gäller vilket innebär en kostnad på drygt 2 440 kr per månad. Däremot ska jag ha rätt till reseavdrag enligt Skatteverkets hemsida så räknar med att detta kommer minska något.

Sparande och likvida medel

Sparande
– Fonder 721 166 kr (+14 964 kr)
– Aktier & Börshandlade fonder 24 299 kr

Likvida medel
– Rocker 55 805 kr

Sparandet ökade med 14 964 kr, varav 3 669 kr kom från återbäring, undersökningar och blogg-intäkter. Det har inte varit lika stadigt med intäkter från bloggen, vilket inte känns så jättekonstigt. Det har även varit svårt med försäljningar och jag märker iallafall att det inte är lika högt tryck på prylarna jag lägger upp på Tradera och Facebook Marketplace. Men det kanske vänder närmare mot julen? Resterande sidoinkomster kommer från cashback och Rocker (värvningslänk). Även mobilräkningen har blivit billigare tack vare tipsrabatten som Vimla (värvningslänk) erbjuder. Du kan läsa mer om Vimla i det här inlägget.

Utöver det har jag inte placerat kapitalet som blev över från försäljningen av lägenheten riktigt ännu. Det enda som dragits är insatsen för nya bolånet. Tanken är nog att lägga allt på Lysa för enkelhetens skull, vilket även skulle innebära att Lysa blir den största delen av portföljen.

Transaktioner

– Inga försäljningar eller utdelningar den här månaden

Inga förändringar har gjorts i portföljerna den här månaden. Fortsätter att månadsspara i Framtidsportföljen och Lysa. Jag har även börjat hålla ögonen öppna för intressanta börsnoteringar. Tydligen var Cinis Fertilizer en lyckad IPO och steg drygt 40% på första handelsdagen. Så förhoppningsvis kommer det flera noteringar under hösten som är värt att satsa på.

Hur har det gått för dig den här månaden? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Rocker och Vimla, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Shutterstock.com

Previous articleSå skyddar du din ekonomi mot inflationen
Next articleRocker kunde bli ännu sämre – sänkt tak för cashback
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer