I det här blogginlägget tänkte jag gå in lite på hur jag kommer försöka bygga upp en ”krigskassa”, och samtidigt göra något mindre aktie- och fondköp den här månaden samt nästkommande månad.

Tanken är att kombinera detta med vårat buffertkonto, som i nuläget ligger på ett sparkonto med hög ränta. Målet är att fylla på kontot med cirka fyra eller fem månadslöner i reserv för oförutsedda utgifter eller sämre tider på börsen. I slutändan siktar vi på att ha ca 10% av det totala sparkapitalet i likvida medel.

Vad är en krigskassa?

Begreppet ”krigskassa” används för att beskriva en stor reserv av tillgångar, till exempel likvida medel i ett sparkonto. Krig kistor oftast förekommer i den finansiella sektorn, där företag vill se till att de har färdiga medel i händelse av ett försök till ett fientligt övertagande.

Men varför bygger du en krigskassa nu?

I och med osäkerheten kring hur det kommer gå för länder som sakta börjar öppna upp sina gränser och ekonomier. För oss småsparare kan det vara en bra idé att ha likvider när börsen surar till rejält och det dyker upp trevliga köptillfällen – och så här i coronatider lär det hända förr eller senare ?

Hur stor är krigskassan?

Just nu är krigskassan 20 230 kr. Under juni kommer jag även få skatteåterbäringen samt semesterersättning utbetalad från min arbetsgivare i juli. Detta pga att jag blivit uppsagd och permitterad från min nuvarande arbetsplats. Dessa pengar kommer används till att bygga upp krigskassan något mer.

Vart sparar du pengarna till krigskassan?

Bra fråga! I nuläget så ligger krigskassan på Avanza, närmare bestämt ett sparkonto med ränta utan bindningstid samt insättningsgaranti. Jag har valt att lägga kapitalet här för att slippa schablonbeskattning som tillkommer ifall penagarna ligger på ett ISK eller KF – detta räknas så klart som en insättning även ifall jag inte investerar summan.

Lägger du undan kapital till en krigskassa just nu, eller föredrar du att vara fullt investerad på börsen? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Depositphotos.com

Previous articleVill du äga aktier men vet inte hur? Välj en indexfond
Next articleNytt innehav: Swedbank Robur Access Asien
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer