Mörkaste dagen på Stockholmsbörsen – kurserna föll med över 11 procent

Idag vittnar vi om Stockholmbörsens största nedgången på en enskild dag – och det överträffar även nedgången i oktober 1987 när börsen föll med 9,15 procent. Coronapandemin fortsätter skapa stor oro. Börserna faller fritt. Paniken är total.

Enligt SVT innebär detta att fem års börsuppgång blivit helt utraderat och över 2 000 miljader kronor i börsvärde är som bortblåsta. Andra europeiska börser föll minst lika kraftigt som Stockholmsbörsen och börshandeln i New York stoppades tillfälligt.

Varför händer detta?

Dels valde Europeiska Centralbanken (ECB) att lämna räntan oförändrad, vilket fick investerna att bli ännu skräckslagna. President Donald Trump lämnade även besked om att stoppa alla resor från Europa till USA, vilket satt ännu mer skräck i investerna. Man hade väntat sig att han skulle lugna marknaden, vilket inte skedde direkt.

Turistbranschen kraschar hårt

De redan hårt drabbade flygbolagen föll ännu mer, där Air France-KLM rasade med 12 procent och har förlorat mer än hälften av sitt börsvärde sedan coronavirusets utbrott. För SAS ligger raset på drygt 9 procent. Norwegian Air aktie föll mer än 22 procent, och bolaget meddelar att de ställer in 4 000 flyg och varslar 50% av deras anställda. Även hotelkedjan Scandic Hotels backade kraftigt med 21,6 procent efter att de meddelar om ”väsentligt sämre” prognos än väntat och varslar omkring 2000 anställda i Sverige.

DatumNedgång
29 oktober, 1987-9,15
27 juni, 2016-7,75 (Brexit)
11 september, 2001-7,75 (World Trade Center attacken)
20 oktober, 1987-7,75 (Dagen efter ”Svarta måndagen” i New York
16 oktober, 1989-7,46
Foto: Tidigare största rasen på Stockholmsbörsen

Hur gör jag själv i dessa oroliga tider?

Jag håller mig till min investeringsstrategi, vilket innebär att jag inte ager emotionellt och fortsätter att spara regelbundet! Jag kan inte tajma marknaden och fortsätter tänka långsiktigt – alla pengar jag har på börsen är inget jag behöver de närmaste 10+ åren. Så jag är inte det minsta orolig – även ifall det ser ut som goda köplägen ifall det fortsätter så här. 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Shutterstock