När det kommer till investeringar är många förståeligt nog rädda. Rädsla för marknadens volatilitet kan leda till att vissa potentiella investerare undviker aktier helt och hållet. Speciellt när vi de senaste dagarna har möts av artiklar från Dagens industri och Affärsvärlden att svenska fondsparare blivit 900 miljarder kronor fattigare i år. Andra kanske väljer att bara köpa när priserna är låga. Men att vänta med att investera tills en aktie eller fond är billigast kan göra att du går miste om stora uppgångar. Istället är den bästa strategin att köpa högkvalitativa aktier eller indexfonder när börsen är sur – och behålla dem på lång sikt. Istället för att försöka tajma marknaden bör du göra ett åtagande att investera regelbundet oavsett vad som händer på marknaderna.

Varför det är rätt tid att investera nu

Du tänker förmodligen att det här inte kan vara den bästa tiden att investera på aktiemarknaden eftersom marknaden inte har mått bra på sistone. Men låt dig inte luras att tro att en investering är dålig bara för att dess pris har sjunkit nyligen. Marknadsfluktuationer är vanliga och ofta oundvikliga. De är en naturlig del av börscykeln. Istället för att fokusera på de kortsiktiga upp- och nedgångarna på marknaden bör du överväga de långsiktiga trenderna som driver aktiekurserna högre på lång sikt. Bara för att marknaden har varit hackig den senaste tiden betyder det inte att den inte kan återhämta sig och nå nya toppar i framtiden. Det är därför det aldrig är en dålig tid att investera. Faktum är att idag kan vara en av de bästa tiderna att sätta dina pengar på jobbet!

Investeringar innebär en risk

Du har hört mycket om riskerna med att investera på aktiemarknaden. Men det finns också risker med att inte investera alls. Naturligtvis är ingen investering riskfri, varför det är viktigt att noggrant väga riskerna mot fördelarna innan du investerar. De flesta experter rekommenderar att du börjar långsamt och investerar en liten del av din portfölj varje månad tills du har tillräckligt för att täcka dina sparmål. Med tiden kommer du att bygga ett större sparkapital som hjälper dig att möta livets oväntade vändningar. Även om marknaden faller under tiden har du redan byggt en bra grund som kommer att skydda din portfölj på lång sikt. Och det innebär att investera nu oavsett vad marknaden gör så att du kan dra nytta av tillväxtpotentialen på aktiemarknaden samtidigt som du fortfarande har tid att få ditt sparande att fungera över tid.

Vill du veta hur man investerar i fonder? Här kan du läsa om hur man börjar spara i fonder.

Vänta inte en dag till med att komma igång! Ju tidigare du börjar investera, desto snabbare kommer du att kunna skörda frukterna av ditt hårda arbete.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Ibrahim Rifath från Unsplash

Previous articleÄntligen inflyttade i radhuset!
Next articleLysa lanserar tjänsten Lysa Sparkonto
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer