I slutet av förra månaden gick Avanza ut med att alla fonder ingår numera i Superräntan, dvs att du kan få hävstång i ditt sparande genom att låna pengar för att köpa fler fonder eller aktier. Från och med den 27 maj blir alla belåningsbara fonder godkända för Superräntan och Avanza höjer belåningsvärdet för cirka 700 fonder.

Tidigare har det bara varit möjlighet att utnyttja Superräntan på 14 stycken fonder, bland annat Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Swedbank Robur Access Asien.

Men vad är Superräntan? Superräntan syftar på den låga ränta du kan få på Avanzas Superlån. Med Superlånet kan du låna upp till 50 000 kronor med 0% ränta. Därefter så ökar räntan i olika steg för belåning. Om du uppfyller vissa villkor så får du automatiskt Superräntan på ditt kreditkonto:

– Minst 3 stycken large cap aktier som är godkända för Superränta eller 1 stycken fond.
– Ingen aktie får enskilt utgöra mer än 49% av ditt kreditkonto (undantaget gäller fonder).
– Du får inte göra affärer med terminer, optioner eller utföra blankning.

Du kan läsa mer om hur hävstång med Superlånet fungerar på Avanzas hemsida.

Vad är Superlånet?

Vad är Superlånet? Med Superlånet kan du låna från 0% ränta. Du använder dina befintliga fonder som säkerhet och lånar pengar för att kunna köpa nya värdepapper. Detta behöver nödvändigtvis inte vara fonder, utan du kan köpa aktier för pengarna också. När du har en kredit är du alltid redo om ett köpläge dyker upp och kan också få hävstång i ditt sparande.

Hur gör Sparpatrullen med belåning?

Idag använder jag ingen belåning för pengar som jag investerar. Eventuellt något jag skulle kunna tänka mig, dock har jag idag inte speciellt många fonder kvar på Avanza, förutom en liten del Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Att använda belåning för att göra snabba vinster är med stor sannolikhet en rätt dålig idé. Bättre att investera på lång sikt om du tänker använda belåning. Sedan är det viktigt att inte ha för hög belåning: annars riskerar du att bli överbelånad. Om jag hade haft en massa aktier skulle jag även sprida risken genom att äga flera stabila aktier eller fonder. Exempelvis bolag från OMXS30 eller globala indexfonder.

Här finns listan över vilka aktier och ETF:er som är godkända för Superräntan.

Sparar du redan med hävstång? Eller undviker du att låna pengar för aktier eller fonder helt och hållet? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Avanza Bank AB

Previous articleFredagsläsning
Next articleUppföljning börsnoteringar och nyemissioner
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer