Under 2020 hade jag en fondportfölj som jag kallade för Extraknäckportföljen. Som namnet antyder bestod den enbart av sidoinkomster, främst från undersökningspaneler, cashback-sidor, kreditkortbonusar och bloggintäkter. Huvudsakligen sparades detta i fonden AMF Aktiefond Småbolag. Sommaren 2021 förenklade vi vårt och därmed försvann den här aktivt förvaltade fonden. Nu är den åter tillbaka i fondportföljen och ersätter den tidigare PLUS Småbolag Sverige Index. De här är en del av processen att allokera om i fondportföljen, som jag skrivit om tidigare i det här inlägget.

Vad är AMF Aktiefond Småbolag?

AMF Aktiefond Småbolag är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i små och medelstora företag i Sverige. Fonden kan också placera upp till 25 procent i övriga Norden. AMF Aktiefond Småbolag innehåller 65 bolag. Placeringarna fokuseras till bolag som bedöms som lågt värderade på marknaden och som samtidigt representerar olika typer av verksamheter, allt inom ramen för fondens riskbegränsningar i övrigt. Fonden förvaltas av Angelica Hanson sedan 2006. Hon har en gedigen finansmarknadsbakgrund med över 30 år i branschen. Jämförelseindex är detsamma som för PLUS Småbolag Sverige Index, dvs Carnegie Small Cap Return Index Sweden.

Kort fakta

Fondtyp: Aktiefond
NAV-kurs: 1 513,86 kr (2022-02-02)
Förvaltat kapital: 23 990 MSEK
ISIN: SE0001185000
Fondens startdatum: 2004-05-17
Jämförelseindex: Carnegie Small Cap Return Index Sweden

Fondens regioner och största innehav

– Medicover AB 3,4%
– Hexatronic Group AB 3,2%
– AddLife AB 3,1%
– Mips AB 2,9%
– Avanza Bank Holding AB 2,9%
– Beijer Ref AB 2,7%
– NCAB Group AB 2,6%
– Sweco AB 2,6%
– Swedencare AB 2,5%
– Trelleborg AB 2,5%

Fonden är aktivt förvaltad och består av 65 bolag. Störst fokus ligger på svenska bolag där de största branscherna är industrivaror- och tjänster (30,1%), hälsovård (18,6%), finans och fastighet (17,2%), informationsteknik (12,86%) och sällanköpsvaror- och tjänster (11,5%).

Fonder inom kategorin små- och medelstora företag i Sverige har i snitt ökat med drygt 17,4% per år de senaste 10 åren. Jämför detta med exempelvis MSCI World Small Cap Index som gett drygt 9% avkastning per år sedan 2001.

Vad kostar AMF Aktiefond Småbolag?

Den årliga avgiften ligger på 0,45% hos Avanza och 0,40% (exklusive transaktionsavgifter) hos Nordnet. Väldigt billigt för att vara en småbolagsfond, speciellt en aktivt förvaltad sådan. Väljer du istället att investera i fonden via SAVR (värvningslänk) hamnar avgiften på 0,38% – vilket motsvarar 16% lägre än den avgiften som Avanza och Nordnet tar. Du kan också välja fonden via PPM och då hamnar avgiften på mycket låga 0,14% istället.

Vill du veta mer om SAVR kan du läsa om det i det här inlägget.

Sparar du i AMF Aktiefond Småbolag? Eller kör du med en annan småbolagsfond?  Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Nordnet och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Patrick Fore och Nordnet Bank

Previous articleSå rensar du bland prylarna
Next articleUppdatering av fondportföljen 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Tobias
Tobias
1 år sedan

Tjena Sparpatrullen ! Har precis dragit igång och börjat blogga igen. Har du lust och dela varandras bloggar på "bloggar vi följer" ?
Valient – Min resa mot att leva på aktieutdelningar

Tobias
Tobias
Svar till  sparpatrullen
1 år sedan

har lagt till dig med nu =)