Ännu ett nytt innehav i sparportföljen för i år där jag valt att ta in en grön ädelmetallsfond: AuAg Precious Green. Hur kommer det sig att jag tar in ännu en fond med grön energi när jag redan har Handelsbanken Hållbar Energi som jag skrev om förra veckan? Anledningen är framförallt att exponering mot råvaror, där bland annat guld och grön teknik.

Vad är AuAg Precious Green?

AuAg Precious Green är en nystartad blandfond med fokus på ädelmetaller och greentech sektorn. Fonden investerar minst 50 procent i aktiemarknaden för att nå en exponering mot bolag som behövs för en värld baserad på grön teknik där fondens strategi är uppdelad i fyra delstrategier – produktion av miljövänlig energi – minskad energiförbrukning, minskade utsläpp samt återvinning – energilagring – utvinning av grundämnen som behövs inom grön teknik.

Fondens regioner och största innehav

– Royal Mint Physical Gold ETC 7,8%
– Xtrackers IE Physical Gold ETC 7,8%
– Invesco Physical Gold ETC 7,8%
– Amundi Physical Gold ETC 7,7%
– Orocobre Ltd 3,8%
– Plug Power Inc 3,5%
– Ballard Power Systems Inc 3,1%
– Enphase Energy Inc 3,1%
– Antofagasta PLC 3,1%
– First Quantum Minerals Ltd 3,1%

Fonden har investerat i totalt 29 bolag. AuAg Precious Green fokuserar på två megatrender – grön teknik och guld, där SHB Hållbar Energi fokuserar mest på förnybar energi och alternativa energikällor. Alltså är AuAg Precious Green något bredare när det gäller vilka bolag de väljer att investerar i. Båda fonderna är dock mest fokuserade på USA marknaden – men efter det skiljer det sig ganska mycket där AuAg-fonden har Kanada (15,22%) och Storbritannien (15,02%) som näst och trejde största länder, jämfört med SHB-fonden som siktar på Kina (17,78%) och Norge (9,04%) istället.

Vad kostar fonden?

Avgiften ligger på 1,54% via Avanza och 1,40% hos Nordnet. Väljer du att investera via SAVR istället hamnar avgiften på 0,93% – det är hela 40% lägre än ordinarie avgift från Nordnet! Vill du veta mer om SAVR kan du läsa om det i det här inlägget.

Har du AuAg Precious Green? Är du investerad i andra grön teknik eller miljöfonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller samarbetslänkar till SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Dreamstime.com / Creative Commons Zero

Previous articleSpara pengar genom att skippa dina dyra bankfonder – välj indexfonder istället
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer