I det här inlägget tänkte jag gå in lite på en ny teknikfond som jag tagit in i portföljen, nämligen: DNB Teknologi. Varför tar jag in ännu en teknikfond? Denna fond har något större fokus över hela världen och främst inom den såkallade TIME-sektorn (dvs Telekom, Information, Media och Entertainment).

Fonden har en god historik och kommer troligen vara ett gott komplement till mina befintliga teknikfonder: TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth. DNB Teknologi har störst fokus på USA, men även inriktning mot bolag i Europa och Norden, vilket jag också gillar. Detta är också en fond som jag sparar i premiepensionen (PPM), något jag kommer gå igenom i ett framtida inlägg.

Vad är DNB Teknologi?

DNB Teknologi är som namnet avslöjar en teknikfond som huvudsakligen investerar i stora bolag inom sektorerna teknologi, media och telekom i marknader världen över. Fonden startades 2001. DNB Teknologi är en aktivt förvaltad fond vars mål är att slå sitt jämförelseindex.

En stor andel av fondens investeringar handlas i internationella valutor. Valutasvängningar mot fondens basvaluta kan därför påverka värdet av fonden.

Kort fakta

Fondtyp: Aktiefond
NAV-kurs: 2 653,93 kr (2021-03-30)
Förvaltat kapital: 34 485 MSEK
ISIN: NO0010337678
Fondens startdatum: 2001-08-06
Jämförelseindex: MSCI World Communication Services & Information Technology (RIN)

Fondens regioner och största innehav

– Microsoft Corp 8,9%
– Facebook Inc 8,1%
– Deutsche Telekom AG 7,9%
– Vodafone Group PLC 6,6%
– Arrow Electronics Inc 4,9%
– Capgemini SE 4,6%
– Alphabet Inc 4,5%
– Western Digital Corp 4,5%
– Orange Sa 4,3%
– Oracle Corp 3,6%

Fonden har investerat i totalt 38 bolag. Majoriteten av bolagen är fokuserade på den amerikanska marknaden, men även en stor del inom Europa och Norden. DNB Teknologi har lite överlapp med en annan teknikfond som jag sparar i, nämligen Öhman Global Growth – där vi också återfinner bland annat Microsoft, Sony, Alphabet och Samsung.

De senaste 20 åren har DNB Teknologi haft en genomsnittlig avkastning på 16,99% per år, vilket är väldigt bra med hänsyn till den höga avgiften. I det här fallet känns det väldigt motiverat och förvaltare verkar veta vad de håller på med. Detta kan jämföras med andra populära teknikfonder så som Swedbank Robur Ny Teknik som hamnar på 12,5% per år i genomsnitt och Öhman Global Growth som ligger på cirka 10,8% per år i genomsnitt. Dock är det värt att nämna att historisk avkastning är ingen som helst garanti för framtida avkastning.

Vad kostar fonden?

Årsavgiften ligger på 1,41% via Avanza och 1,21% om du investerar via Nordnet. Köper du istället DNB Teknologi via fondrebellen SAVR betalar du enbart 0,90% i avgift! Det är cirka 36% billigare än Avanza! Vill du veta mer om SAVR kan du läsa om det i det här inlägget.

Vad tycker du om DNB Teknologi?  Har du några andra fonder som är fokuserade på telekom och informationsteknik? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Pexels.com, Avanza Bank och Nordnet Bank

Previous articleExtraknäckportföljen – Mars 2021
Next articleHur du minskar risken i ditt sparande
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer