Nytt innehav: Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria

I det här inlägget tänkte jag gå igenom en ny global småbolagsfond jag tagit in i portföljen: Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria A1. Som jag nämt i början av året är jag i processen att allokera om en del i fondportföljen, vilket detta är en del av. Planen är att breda och sprida risken. Småbolagsfonder har historiskt gett högre avkastning på lång sikt, så det ska bli intressant att se hur detta påverkar utvecklingen på fondportföljen över en längre sparhorisont. Jag vill även kunna jämföra hur Framtidsportföljen presterar mot t ex Lysa och en vanlig global indexfond. Hur portföljen presterar på kort sikt spelar mindre roll, utan jag är mer intresserad av hur det går över minst 5 till 10 års sikt.

Vad är Handelsbanken Global Småbolag Index?

Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri är en indexfond som följer Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap Index, med syfte att över tiden ge en avkastning som så nära som möjligt överensstämmer med indexets avkastning. Tidigare följde fonden indexet MSCI World Small Cap Select Global Norms & Criteria Index, men byte till det nya indexet under 2021. Indexet syftar till att återspegla utvecklingen för småbolag globalt på de utvecklade aktiemarknaderna exklusive de bolag som inte uppfyller indexets hållbarhetskrav. 

Kort fakta

Fondkategori: Global, småbolag
NAV-kurs: 158,79 kr (2022-01-18)
Förvaltat kapital: 14 122 MSEK
ISIN: SE0010323675
Fondens startdatum: 2017-11-08
Jämförelseindex: Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap Index

Fondens regioner och största innehav

– E-Mini Russ 2000 Mar22 0,45%
– ON Semiconductor Corp 0,30%
– PerkinElmer Inc 0,26%
– STERIS plc 0,25%
– Pool Corp 0,24%
– Sonova Holding AG 0,23%
– Sun Communities Inc 0,23%
– Monolithic Power Systems Inc 0,23%
– Tyler Technologies Inc 0,22%
– Bio-Techne Corp 0,22%

Fonden innehåller cirka 2 000 bolag från hela världen. Störst fokus ligger på den amerikanska marknaden, följt av Europa, Japan och Storbritannien. Största innehavet i fonden är Russell 2000 indexet, vilket är ett small-cap aktieindex som består av de 2 000 minsta bolagen på den amerikanska börsen. Jag ser detta som ett bra komplement till fondportföljen och får även exponering mot globala småbolag till en rätt så låg avgift. Fonden är även spritt tämligen jämnt över många olika branscher. Noterar även att den är något tyngre mot industri och fastigheter jämfört med en vanlig global indexfond.

Vad kostar fonden?

Avgiften ligger 0,64% via Avanza och 0,60% (exklusive transaktionsavgifter) om du köper den via Nordnet. Dock finns det möjlighet att flytta fonden till SAVR (affiliatelänk), och du sjunker avgiften till 0,43%, vilket är 33% billigare än hos Avanza. Detta är förutsatt att du köpt fonden någon annanstans, exempelvis via Handelsbanken eller hos en nätmäklare. Du kan också välja via PPM och då hamnar avgiften på 0,17% istället.

Vad tycker du om Handelsbanken Global Småbolag Index?  Har du några andra fonder som är fokuserade på småbolag? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza, Nordnet och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Mikael Stenberg, Nordnet Bank och SAVR