Börjar börsåret 2021 med att ta en ny fond med fokus på grön energi, nämligen: Handelsbanken Hållbar Energi. Det är min första fond med detta fokus som får ta plats i den Globalaportföljen. I nuläget är det en väldigt liten andel och utgör endast 1% av det totala världet i portföljen. Planen är att vikta upp den till ungefär samma nivå som mina teknikfonder TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth.

Vad är Handelsbanken Hållbar Energi?

Handelsbanken Hållbar Energi är en aktivt förvaltad aktiefond som fokuser på förnybar energi och att investera globalt i företag som utvecklar eller använder teknologier för att begränsa den globala uppvärmningen. Detta sker främst genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, häribland företag som positivt kan bidra till effektivare energianvändning genom bland annat alternativa energikällor och miljöteknik. Fonden inriktar sina investeringar på förnybar energi och energieffektivisering, och har en restriktiv hållning till investeringar i fossila bränslen.

Fondens regioner och största innehav

– Darling Ingredients Inc 4,0%
– Xinyi Solar Holdings Ltd 3,5%
– Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc 3,2%
– Sunnova Energy International Inc 3,2%
– Vestas Wind Systems A/S 3,0%
– EDP Renovaveis SA 2,9%
– Scatec Solar ASA 2,8%
– Daqo New Energy Corp 2,8%
– Samsung Sdi Co Ltd 2,3%
– Xinyi Energy Holding Ltd 2,3%

Fonden har investerat i totalt 87 bolag, varav störst fokus ligger på USA (36,6%), Kina (17,7%), Norge (9,0%) och Danmark (6,2%). Bolagen är verksamma inom flera branscher, bland annat industri, teknik och allmännyttigt.

Vad kostar fonden?

Avgiften ligger på 1,60% via Avanza och 1,50% hos Nordnet. En ganska saftig årsavgift dock har den presterat bra de senaste fem åren:

Handelsbanken Hållbar Energi har avkastat mer än dubbelt så mycket i jämförelse med en bred globalfond, i det här exemplet Länsförsäkringar Global Indexnära. Dock halkar den något efter Öhman Global Growth som är en teknikfond som presterat väldigt bra. Jag tror på både ny teknik och gröna energi framöver, men ser detta mer som en krydda och komplement till mina indexfonder. Du kan se mina portföljer här.

Vad tror du man bör satsa på i år? Är det teknik och förnybar energi som gäller? Eller satsar du på något annat? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Avanza Bank, Nordnet Bank och Karsten Würth

Previous articleFredagsläsning & Gott Nytt År!
Next articleTecknar aktier i nyemissionen för Ellwee
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
K. H.
K. H.
2 år sedan

Hej, jag ökade också min summa på Handelsbanken Hållbar Energi fond nyligen. Jag började investera i den här kärleken den 6 november när Biden vann valet och det når 20% vinst på bara två månader.
Min plan för 2021 är att investera mer på ny energi, elfordon, batterilösningar och asiatiska marknader (speciellt i Kina).

trackback
2 år sedan

[…] fylla på lite extra i ny teknik- och energifonderna som mått lite sämre de senaste veckorna. Handelsbanken Hållbar Energi har exempelvis fallit med -14,72% den senaste månaden, och TIN Ny Teknik har tappat -6,15% och […]