I samband med att stuvade om portföljen i mitten av juni valde jag att plocka bort många av mina ny teknikfonder, så som TIN Ny Teknik, Öhman Global Growth samt DNB Teknologi. Inte för att fonderna hade presterat dåligt, tvärtom, de har gjort utomordentligt bra! Utan för att jag hade en önskan att förenkla vårt sparande. I och med detta tog jag in den nylanserade fonden: Nordnet Indexfond Teknologi.

Vad är Nordnet Indexfond Teknologi?

Nordnet - Wikipedia

Nordnet Indexfond Teknologi är en tech-inriktad indexfond som speglar resultatet hos MSCI World Information Technology Index, som följer 185 stora och medelstora företag på 23 marknader. På så sätt investerar du automatiskt i bolag som Apple, Microsoft, Nvidia och PayPal, utan att behöva köpa enskilda aktier. Fonden förvaltas gemensamt av Nordnet Bank AB och J.P. Morgan Mansart Management Limited.

Kort fakta

Fondtyp: Aktiefond
NAV-kurs: 116,30 kr (2021-08-16)
Förvaltat kapital: –
ISIN: IE00BNNLSK63
Fondens startdatum: 2021-05-26
Jämförelseindex: MSCI World Information Technology Index (NDWUIT)

Fondens regioner och största innehav

– Apple Inc 18,68%
– Microsoft Corporation 15,65%
– NVIDIA Corporation 3,73%
– Visa Inc 2,94%
– ASML Holding NV 2,46%
– Mastercard Incorporated 2,40%
– PayPal Holdings Inc 2,28%
– Adobe Inc 2,27%
– Salesforce.Com Inc 1,82%
– Cisco Systems 1,78%
– Intel Corporation 1,62%
– Accenture PLC 1,53%
– Broadcom Inc 1,48%
– Texas Instruments Inc 1,29%

Fonden har investerat i totalt 188 bolag. Största branscherna är teknik med hela 89,21%, medan resten är fördelat på finans (8,37%), industri (1,86%) och kommunikation (0,56%).

Visserligen består den här fonden av 85% amerikanska bolag och då kan man ju undra varför jag inte bara tar in Nordnet Indexfond USA eller annan likvärdig fond? Mest för att jag ville få en större exponering mot just teknikbolag, dock har den rätt mycket överlapp med globalfonden Länsförsäkringar Global Indexnära som även den har stort vikt mot USA. Kan vara så att jag byter ut fonden mot en tillväxtmarknadsfond eller mer exponering mot Asien istället.

Nedan kan du se en graf hur indexet MSCI World Info Tech har presterat de senaste 15 åren jämfört med MSCI World och MSCI ACWI:

Historisk avkastning är ju såklart ingen garanti för framtida avkastning. Fonder och aktier kan båda öka och minska i värde.

Vad kostar fonden?

Årsavgiften ligger på 0,40% och går enbart att köpa via Nordnet. En ganska låg kostnad om du vill ha exponering mot flera stora amerikanska teknikbolag istället för att direktäga dessa aktier.

Vad tycker du om Nordnet Indexfond Teknologi?  Har du några andra fonder som är fokuserade på telekom och informationsteknik? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Miguel Tomás och Nordnet Bank

Previous articleFredagsläsning
Next articleHur du tar bort distraktioner från ditt liv
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer