Nytt innehav: Öhman Global Growth

I det här blogginlägget tänkte jag gå in på en annan aktivt förvaltad fond som jag lagt till i portföljen nyligen, nämligen: Öhman Global Growth. Detta är min andra teknikfond efter TIN Ny Teknik som tog plats i den Globalaportföljen förra månaden, min största fondportfölj. Varför välja två snarlika fonder med ny teknikinriktning?

Största anledningen är att dessa fonder har lite olika fokus: TIN Ny Teknik har större fokus på Sverige och Norden, medan Öhman Global Growth är mer viktad mot USA och den globala marknaden. I ett kommande inlägg kommer jag gå inte lite djupare på detta, men lite bakgrund om Öhman fonden finns nedan.

Vad är Öhman Global Growth?

Öhman Global Growth är en global aktiefond med fokus på ny teknologi, hälsovård och industri. Fonden startades 1997 och har flera år på nacken. Många tunga bolag så som Microsoft, Alphabet (Google), Samsung och Alibaba Group Holding ligger som en stabil bas. Tematiska investeringar som grundar sig i exempelvis säkerhet, robotautomatisering, energiteknik och biotech visar på god potential i en värld under snabb utveckling.

Fonden förvaltas aktivt och hållbart. Fonden investerar i bolag som utvecklar eller har ett högt användande av informationsteknologi och med hög förväntad tillväxt inom specifika produktområden. Placeringar sker normalt i 30 till 50 bolag fördelade på olika branscher.

Fondens regioner och största innehav

– Sinch 4,8%
– Samsung SDI 3,3%
– Microsoft Corporation 3,2%
– Alften NV 2,9%
– Sony Corp 2,9%
– Alibaba Group Holding 2,9%
– BioMarin Pharmaceutical Inc 2,7%
– Alphabet Inc – Class A 2,6%
– Akamai Technologies 2,6%
– Splunk Inc 2,6%

Vad kostar fonden?

Avgiften ligger på hisnande 2,05% på nätmäklaren Avanza! Om du däremot använder dig av SAVR så hamnar årsavgiften på 1,24% istället – du får med andra ord ca 40 procent lägre avgifter hos SAVR. Värt att nämna att oavsett den höga avgiften så har fonden presterat väldigt bra historiskt. Titta bara på utvecklingen de senaste fem åren i jämförelse med två olika indexfonder:

Öhman Global Growth har avkastat nära fyra gånger så mycket i jämförelse med Länsförsäkringar Global Indexnära och mer än dubbelt så mycket som Spiltan Aktiefond Investmentbolag! Inte dåligt alls i min mening! Om du vill ha lite mer djupgående analys kan jag varmt rekommendera detta inlägg från Leva Drömmen 😃

Vad tycker du om Öhman Global Growth?  Har du några andra fonder som är fokuserade på teknik eller hälsa? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Avanza Bank, Nordnet Bank och Stanislav Kondratiev