Här tänkte jag gå igenom en ny småbolagfond som jag tagit in i portföljen: PLUS Småbolag Sverige Index. Egentligen är det inte helt ny, utan jag har haft den här fonden sedan juni i år. Mer om detta skrev jag i det här inlägget. Fonden togs i i samband med en del större förändringar i sparportföljerna där de aktiva fonder gick bort till förmån av passiva fonder.

Vad är PLUS Småbolag Sverige Index?

PLUS Småbolag Sverige Index är en indexfond följer ett index som heter Carnegie Small Cap Return Index Sweden. Man kan förenklat säga att detta index innehåller samtliga bolag som är noterade på Nasdaq OMX Stockholm förutom de absolut största. Indexet består av cirka 280 bolag. Börsvärdet på de största bolagen som ingår i indexet är drygt SEK 80 miljarder. Det genomsnittliga börsvärdet på ett bolag som ingår i detta index är cirka SEK 10 miljarder.

Kort fakta

Fondtyp: Aktiefond
NAV-kurs: 225,93 kr (2021-08-03)
Förvaltat kapital: 723 MSEK
ISIN: SE0010323642
Fondens startdatum: 2017-09-27
Jämförelseindex: Carnegie Small Cap Return Index Sweden

Fondens regioner och största innehav

– Sagax AB 2,8%
– PLUS Mikrobolag Sverige Index 2,6%
– Tele2 AB 2,5%
– Holmen AB 2,1%
– Electrolux AB 2,0%
– Beijer Ref AB 2,0%
– Husqvarna AB 2,0%
– Castellum AB 1,9%
– Samhällsbyggnadsbolaget i Nord B 1,8%
– Vitrolife AB 1,6%
– Trelleborg AB 1,6%
– Securitas AB 1,6%
– AAK AB 1,5%
– Swedish Orphan Biovitrum AB 1,4%

Fonden har investerat i totalt 197 bolag, exklusive innehaven som finns i PLUS Mikrobolag Sverige Index. Räknar vi med samtliga innehav från båda fonderna hamnar vi på totalt 295 bolag. Största branscherna är industri, fastigheter, sjukvård och teknik.

Fonder inom kategorin små- och medelstora företag i Sverige har i snitt ökat med drygt 17,4% per år de senaste 10 åren. Jämför detta med exempelvis MSCI World Small Cap Index som gett drygt 9% avkastning per år sedan 2001.

Vad kostar fonden?

Den årliga avgiften ligger på 0,43% hos Avanza och 0,40% hos Nordnet. Helt rimliga nivåer för en småbolagsfond. Väljer du istället att investera i fonden via SAVR hamnar avgiften på 0,30% – vilket är 30% lägre än den ordinarie avgift som Avanza tar. Närmast kan man jämföra med den populära småbolagsfonden AMF Aktiefond Småbolag som är något dyrare med 0,45% hos Avanza och 0,40% hos Nordnet.

Vill du veta mer om SAVR kan du läsa om det i det här inlägget.

Har du PLUS Småbolag Sverige Index? Är du investerad i andra småbolagsfonder?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Samuel Ferrara och Nordnet Bank

Previous articleÄnnu mer prylbantning – gjort av med saker för över 150 000 kr!
Next articleSparmål – att spara på kort och lång sikt
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer