I det här inlägget tänkte jag redogöra för en ny fond med fokus på innovation, småbolag och Norden som tagit plats i den Globalaportföljen, nämligen: TIN Ny Teknik. För tillfället upptar den cirka 2% av den totala fondportföljen men ambitionen är att få upp den circka 5%.

Vad är TIN Ny Teknik?

TIN Ny Teknik (f.d. Core Ny Teknik) är en aktivt förvaltad aktiefond som startades i början av 2019 och investerar huvudsakligen inom teknik, hälsa och digitala varumärken. Huvudfokus är på småbolag med lönsam tillväxt och starka kassaflöden.

Filosofin är att den långsiktiga potentialen i digitala tillgångar är underskattad och att de kommande 15 åren+ kommer det ske en omfördelning av värde från de som äger gammal teknik till de som äger ny teknik.

Målsättning är att överträffa sitt jämförelseindex VINX Small Cap Net.

Varför har jag valt den här fonden?

Dels för att jag personligen är intresserad av ny teknik och dels att jag är verksam inom just detta område för närvarande. Sedan förvaltas den här fonden av Carl Armsfelt och Erik Sprinchorn, succéförvaltarna bakom fonden Swedbank Robur Ny Teknik.

Största nackdelen är att fonden är lite väl dyr, speciellt på Avanza där den totala årliga avgiften ligger på hela 1,59%! Dock är det något billigare på SAVR där avgiften hamnar på 1,08% istället – betydligt billigare! ?

Fondens regioner och största innehav

Bildkälla: Nordnet

– Evolution Gaming 5,4%
– Novo Nordisk 4,4%
– Take-Two Interactive 4,1%
– Embracer Group 4,1%
– Nordic Entertainment 4,0%
– Surgical Science 3,3%
– Stillfront Group 3,0%
– Frontier Developments 2,8%
– Xero Ltd 2,6%
– Kindred Group 2,5%
– Paradox Interactive 2,4%
– Ubisoft Entertainment 2,4%

Överlag hoppas jag att den här fonden kommer göra bra ifrån sig och slå index. Den har ju inte funnits speciellt länge, så det finns ingen historik att falla tillbaka. Fonden har knappt 40 innehav, vilket innebär att den är väldigt fokuserad. Jag ser det som ett bra komplement till resten av mina sparportföljer som har ett brett fokus på mer billiga indexfonder.

Äger du den här fonden i din fondportfölj? Har du några andra fonder som är fokuserade på teknik eller hälsa? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Camille Staehler

Previous articleGlass i stora lass – Lohilo Foods
Next articleAvanza lanserar ny teknikfond: Avanza World Tech by TIN
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer