I ett inlägg från förra veckan skriver Leva Drömmen sina tanker om att kanske gå all-in i en eller två fonder. En väldigt intressant tanke! Det fick mig att fundera. Jag har gått i liknande tanker om att förenkla och minska komplexiteten i mitt sparande. Det skulle ju såklart underlätta att enbart ha en fond och verkligen göra sitt sparande helt underhållsfritt 🙂

Om vi leker med tanken att jag enbart skulle välja en enda fond. Vad skulle jag välja då? Jag skulle förmodligen välja: Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Nu kanske du undrar: Varför väljer jag att köra med Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället för en billig globalfond så som Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global? Jag trodde du påstod dig vara en indexkramare? Det finns fler anledningar: dels är det för att jag är i uppbyggnadsfasen, dvs att jag vill gärna ha så god avkastning som möjligt. Det får jag via fonder som fokuserar på till exempel småbolag, teknik eller investmentbolag. Sedan har jag redan en billig globalfond i både PPM och privata tjänstepensionen. Det blir lite kaka på kaka att även ha samma globala indexfond i mitt sparande också. Andra skäl att äga just investmenbolag: du får bland annat riskspridning genom att äga flera bolag indirekt och nästan alla välkända investmentbolag har starka huvudägare som är måna om alla bolagen de investerar i. Historiskt sett avkastar de flesta stora investmentbolagen bättre än Stockholmsbörsen.

Om vi jämför värdeutveckling på Länsförsäkringar Global Indexnära och Spiltan Aktiefond Investmentbolag ser det ut så här:

Värdeutveckling

FondI årSnitt 3 årSnitt 5 årSnitt sedan start
Länsförsäkringar Global Indexnära+8,83%+13,89%14,20%+13,86%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag+11,27%+24,61%+20,67%+19,43%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har funnits i cirka 10 år medan Länsförsäkringar Global Indexnära i cirka 8 år. I genomsnitt har Spiltan fonden presterat 5,57% bättre än indexfonden från Länsförsäkringar. I bilden nedan kan du se den ackumulerade avkastningen för Spiltan vs Länsförsäkringar.

Om jag fortsätter att ha ett månadssparande på 10 000 kr per månad (motsvarar vår sparkvot på cirka 50%) över en spartid på 15 år, så landar vi på följande siffror:

Totalavkastning

FondMarknadsvärdeAvgifter
Länsförsäkringar Global Indexnära5 176 783 kr60 066 kr
Spiltan Aktiefond Investmentbolag8 316 025 kr102 499 kr

Om vi utgår ifrån att Spiltan fonden fortsätter med samma goda avkastning, trots att du betalar nästan dubbelt så mycket i totala avgifter, så avkastar den hela 3 139 242 kr mer än den globala indexfonden!

Vad är nackdelarna med enbart en fond?

Men vad är nackdelarna med att bara äga en fond? Största nackdelen i min mening är att det inte finns någon garanti att den valda fonden kommer prestera som den gjort historiskt. Bara för att det har gått bra de senaste tio åren betyder det inte att de kommer fortsätta så de nästkommande tio åren. Det är därför jag gillar att ha en billig global indexfond som en bas i mitt sparande. Det känns tryggt. Jag får dessutom väldigt god riskspridning med tusentals bolag och branscher över hela världen.

Är det en god idé att enbart äga en fond? Ifall du själv skulle göra det, vilken fond skulle du välja? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: iStockPhoto / Spiltan Fonder AB

Previous articleIdun Industrier IPO: Tecknar aktier inför börsnotering
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer