För ett par månder sedan skrev jag ett inlägg om den Globalaportföljen – hjärtat av vårt sparade kapital. Idag tänkte jag kika lite närmare på innehållet i Framtidsportföljen – en portfölj som på sätt och viss är en del av den Globalaportföljen, men ändå inte. ?

Vad menar jag med att den är en del av vår stora fondportfölj men ändå inte? Jo, dels är det för att den har ett annat fokus och dels är det för att strategin skiljer sig något. Hela poängen med den Globalaportföljen är att vara en passiv och ”självrenande” portfölj, dvs att jag inte behöver ta några aktiva beslut då dessa innehav till stor del följer sina jämförelseindex. Jag fortsätter att månadsspara oavsett hur börsen mår. Skillnaden med Framtidsportföljen är att majoriteten av innehaven är aktivt förvaltade fonder.

Vad är Framtidsportföljen?

Men vad är Framtidsportföljen då? Kort sammanfattat är det en fondportfölj som fokuserar på branschfonder inom tre områden: ny teknik, hälsa och sjukvård, samt småbolag. Målet med den här portföljen är att satsa på branscher med mycket god avkastning för att prestera bättre än index. Dessa är nästan uteslutande av aktivt förvaltade fonder.

Vilka fonder består portföljen av?

Framtidsportföljen innehåller tre fonder:
Öhman Global Growth
TIN Ny Teknik
AMF Aktiefond Småbolag

Öhman Global Growth

Största innehaven

– Microsoft Corporation 5,3%
– Sinch 5,3%
– Alphabet Inc 4,4%
– Alibaba Group Holding Limited 4,3%
– Samsung SDI Co Ltd 4,2%
– Nintendo Co Ltd 4,1%
– Adobe Inc 3,7%
– NVIDIA Corporation 3,6%
– Amazon.com Inc 3,6%
– Samsung Electronics Co Ltd 3,5%

Öhman Global Growth är en globalfond med teknikfokus och målet att uppnå högsta möjliga kapitaltillväxten. Här återfinns teknikjättare så som Microsoft, Google, Samsung och Amazon. Enligt Avanza är detta en av årets vinnarfonder, trots det rådande coronapandemin. Microsoft som för övrigt gjort ett stort förvärv av en spelutvecklare för att ytterligare stärka sin position på data- och videospelsmarknaden.

TIN Ny Teknik

Största innehaven

– Embracer Group 7,7%
– Take-Two Interactive Software Inc 5,9%
– Evolution Gaming Group 5,1%
– Stillfront Group 4,7%
– Zendesk Inc 3,6%
– Nordic Entertainment Group 3,5%
– SECTRA 3,2%
– Adevinta 3,1%
– BioGaia 2,9%
– Storytel 2,9%

TIN Ny Teknik (f.d Core Ny Teknik) fokuserar huvudsakligen på digital varumärken, hälsa och teknik. Fonden har störst vikt mot Sverige, men även en stor del mot starka mjuvaruföretag så som Take-Two Interactive och Zendesk. Här finner vi även svenska bolagen Embracer, Evolution Gaming och Stillfront.

AMF Aktiefond Småbolag

Största innehaven

– Fabege 3,9%
– Sinch 3,8%
– Getinge 3,7%
– NIBE Industrier 3,7%
– Axfood 3,3%
– Castellum 3,2%
– SWECO 2,9%
– Holmen 2,9%
– Trelleborg 2,9%
– Peab 2,8%

AMF Aktiefond Småbolag investerar i små- och medelstora börsnoterade företag. Majoriteten av innehaven är svenska bolag, men de investerar även på övriga nordiska börser. Här finner vi bland annat Fabege, Sinch, Getinge och NIBE Industrier som de största innehaven. Denna fonden har en viss överlappning med aktierna jag redan äger så kommer förmodligen att avyttra dessa aktier i framtiden.

Jag har försökt undvika överlappning i den mån det går mellan fonderna, dock återfinns exempelvis Sinch i AMF Aktiefond Småbolag och Öhman Global Growth, vilket inte är helt optimalt heller. Däremot är fördelningen ganska jämn ur ett globalt perspektiv: Öhman Global Growth fonden har stor vikt mot USA, medan TIN Ny Teknik viktar större mot Sverige och Europa.

Idag lever dessa tre fonder på två olika ställen: dels på SAVR och dels på Nordnet. De dyrare fonderna ligger på SAVR, medan AMF Aktiefond Småbolag ligger på Nordnet.

Har du något fondsparande? Vilka fonder föredrar du och varför? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Andra inlägg i serien

Portföljfokus – En närmare titt på Globalaportföljen

Friskrivning: Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Wendy Wei och Nordnet

Previous articleBuffertsparande – en ekonomisk livlina när det behövs
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Leva Drömmen
Leva Drömmen
3 år sedan

3 st riktigt fina fonder som jag oxå har och är supernöjd med dom. Behöver inte vara krångligare eller svårare än så och man täcker in det mesta ?
/Leva drömmen

Sparpatrullen
Sparpatrullen
Svar till  Leva Drömmen
3 år sedan

Hittills ligger TIN Ny Teknik på +15,37%, Öhman Global Growth på +2,79% och AMF Aktiefond Småbolag +12,40% – kan inte annat än instämma! Håller tummarna på fortsatt god tillväxt för dessa fonder! ?
Tack för kommentaren! //Sparpatrullen

trackback
2 år sedan

[…] er läsare som varit med länge känner ni kanske igen det namnet. Det var namnet på en portfölj jag hade tidigare med fokus på ny teknik, sjukvård och småbolag. Dock konsoliderade jag denna portfölj (TIN Ny […]