I det här inlägget tänkte jag kort gå igenom fördelningen mellan fonder, aktier, sparkonto samt alternativa investeringar som bygger upp vår pengamaskin. Jag har gått från att investera i enbart utdelningsaktier när bloggen startades för drygt ett år sedan till att köra nästa uteslutande med fonder.

Portföljfördelning mellan fonder, aktier, sparkonto m fl
– 63.9% Fonder
– 21.7% Aktier
– 9.8% Sparkonto
– 4.6% Övriga investeringar

Fonder

Den största delen av kakan är våra fonder. Detta utgör grunden till vårt sparande där majoriteten ligger i billiga indexfonder, men vi har även en del aktivt förvaltade branschfonder med fokus på ny teknik och grön energi. Just nu består det av följande fonder:

– Länsförsäkringar Global Indexnära
– Swedbank Robur Access Asien
– Spiltan Aktiefond Investmentbolag
– AMF Aktiefond Småbolag
– TIN Ny Teknik
– Öhman Global Growth
– DNB Teknologi
– Handelsbanken Hållbar Energi
– AuAg Precious Green

Varför väljer jag fonder? Det tillåter mig en viss passivitet i vårt sparande och det ger mig också en god riskspridning genom att äga flera aktier. Jag slipper även göra egna bolagsanalyser och lämnar detta åt skickliga fondförvaltare eller investmentbolag som vet vad de håller på med. Ett annat skäl att jag hellre väljer fonder än aktier är att jag historiskt sett fått bättre avkastningen via fonder också 🙂

Aktier

Andelen med aktier fortsätter att minska där målsättningen är att få ned det till cirka 10% av det totala portföljvärdet. Gör egentligen inga fler långsiktiga investeringar här. Just nu består det av följande aktier:

– Prosus NV (PRXa)
– Advanced Micro Devices (AMD)
– Tele2 (TEL2 B)
– VNV Global (VNV)
– Sofina SA (SOFb)
– Hexagon (HEXA B)

Jag har även mindre kortsiktiga positioner i Dustin Group, Lohilo Foods, SWECO och Tomra Systems. Kommer förmodligen behålla investmenbolagen något längre, då jag inte får dessa via Spiltan Aktiefond Investmentbolag fonden.

Sparkonto

Just nu har jag ett sparkonto med 0,75% ränta hos Klarna. Tidigare har dessa pengar legat på Avanza. Tanken är att detta ska fungera som ett buffertkonto för oförutsedda utgifter. Jag funderar på att flytta dessa till antingen Svea Bank eller Komplett Bank som erbjuder sparkonto med 0,85% årlig ränta. Båda dessa har så klart insättningsgaranti och inga avgifter för uttag.

Övriga investeringar

Ett ämne som jag inte varit inte på speciellt mycket är mina alternativa investeringar. Jag har exempelvis haft P2P-lån via Brocc och Lendify, fastigheter via Tessin och kryptovalutor i flera olika slag de senaste fem åren. Numera har jag enbart pengar kvar kryptovalutor som en alternativ investering. Jag ser detta lite som en bra hedge på en svajig börsmarknad – dock tenderar kryptovalutor att ha en väldigt hög volatilitet jämfört med aktier. Just nu är det enbart Bitcoin, Etherum och Bitcoin Cash som jag äger. Jag har haft väldigt många fler genom åren när jag var som mest intresserad. Numera väljer mindre riskfyllda investeringar som tillåter mig att ha en viss passivitet i mitt sparande.

Hur ser din fördelning ut? Kör du enbart med aktier eller blandar du med fonder och andra tillgångar? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Artem Beliaikin.

Previous articleHur du minskar risken i ditt sparande
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Ibland gör man rätt IGMR
Ibland gör man rätt IGMR
2 år sedan

Trumvirvel – Fonder!
Lysa 70% och Avanza 30%. Avanzadelen fördelar sig på 70%-ish Spiltan investmentbolag och resten LFB Global.