Jag har nyligen öppna ett investeringssparkonto (ISK) på sparplattformen Fondo. Likt SAVR så har Fondo som mål att skapa en enkel och billig tjänst som gör det möjligt att sprida sin risk med hjälp av fonder. Största skillnaden är att de har ännu lägre avgifter än SAVR eftersom de inte har något plattformsavgift samt längre valutaväxlingsavgift (0,25% istället för 0,50% på SAVR). Detta är fördelaktigt ifall du exempelvis köper utländska fonder.

Ännu lägre fondavgifter än konkurrenterna

Fler fonder som jag själv investerar i är billigare hos Fondo:

AvanzaSAVRFondo
Länförsäkringar Global Indexnära0,23%0,23%0,23%
PLUS Allabolag Sverige Index0,22%0,15%
PLUS Småbolag Sverige Index0,43%0,36%0,29%
Swedbank Robur Access Asien0,36%0,30%
Storebrand Emerging Markets0,45%0,42%0,25%

För att kunna hålla ned kostnaderna har Fondo valt att enbart utveckla mobilappar: det finns alltså ingen webb versionen där du kan få överblick eller se dina fondinnehav. Du måste använda mobilappen för antingen Android eller iOS. Appen är enkel att använda och du skapar ett konto med BankID. Sedan gör du insättningar via Swish eller bankgiroöverföring.

Du kan även sätta upp ett månadssparande så att pengar automatiskt dras från din bankkonto utan att du behöver göra något. Precis som med andra svenska banker och värdepappersbolag gäller den statliga insättningsgarantin och investerarskydd.

Väljer jag att flytta över en del fonder till Fondo sjunker förvaltningsavgiften från 0,23% till 0,20% per år. Det kanske inte låter som stor skillnaden, men faktum är att slutvärdet blir drygt 46 000 kronor högre med det lägre avgifterna. Detta är helt klart pengar jag hellre spenderar på annat än höga fondavgifter.

Vad är nackdelen med att fondspara hos Fondo?

Största nackdelen är att Fondo har betydligt mindre utbud än både Avanza och SAVR med drygt 500 stycken fonder. Populära fonder så som Splitan Aktiefond Investmentbolag och liknande finns ej på plattformen när jag skrev detta inlägg.

Har du provat sparplattformen Fondo? Eller föredrar du de större aktörerna på marknaden? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av garetsvisual från Freepik

Previous articleElförbrukning i hemmet – är min elförbrukning normal?
Next articleNytt innehav: Storebrand Emerging Markets
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer