Hur sprider man risken i sitt sparande?

I det här inlägget tänkte jag skriva lite om diversifiering och hur man minskar risken med olika tillgångar. När jag ser på mina sparportföljer brukar jag vara rätt nöjd med spridningen av innehaven och hur jag kan gardera mig mot svängningar på börsen. 

Jag kör med en blandning av passiva indexfonder, aktivt förvaltade fonder som presterar bättre än Stockholmsbörsen, en aktieportfölj med fokus på tillväxtbolag inom flera olika branscher, samt en mindre del sparat i kryptovalutor. Utöver det har vi också satt upp ett buffertkonto med ett par månadslöner för oförutsedda utgifter.

Men vad innebär riskspridning när det kommer till sparande?

Kortfattat handlar det om att minimera risken i sitt sparande och undvika att man ”lägger alla ägg i samma korg”. Det vanligaste sättet är att äga flera olika investeringar och tillgångslag, så som aktier och fonder. Andra sätt att sprida risken är att exponera mot många olika branscher och geografiska marknader. 

Till exempel har man ingen bra riskspridning om man köper sex svenska fastighetsaktier. Då är du bara exponerad mot Sverige och mot en specifik bransch. Går det dåligt för Sverige eller fastighetsbolagen så påverkas ditt sparande negativt – det är just därför det är viktigt att ha diversifiering mellan olika branscher och länder. För att få bättre riskspridning behöver du ha flera aktier eller fonder, helst 10-15 olika eller 5-6 olika fonder.

Fördelen med fonder

Fördelen med till exempel fonder är att man får en väldigt bra riskspridning på köpet då de redan äger många olika bolag, lite som investmentbolag men mycket bredare fokus. Du kan även köra med 10-15 svenska aktier inom olika branscher och sedan köra med en global indexfond – då får du stor riskspridning genom exponering mot svenska marknaden samt hela världsekonomin genom indexfonden, till exempel Länsförsäkringar Global Indexnära eller Nordnet Indexfond Global ESG. Sedan kan du även slänga på en billig indexfond med inriktning mot Asien och tillväxtmarknader, exempelvis Swedbank Robur Access Asien, så har du ännu större exponeringar mot flera olika marknader.

Hur gör vi själva då?

För egen del kör vi med fonder där det mesta pengarna går till en global indexfond, sedan två Sverigefonder, ett par intressanta nischfonder och en Asien- och tillväxtmarknadsfond. Vi har också ett buffertkonto samt en del pengar i guld som en del av riskspridningen.

Hur gör du för att minska risken i ditt sparande? Är du nöjd med din riskspridning? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza och Nordnet, vilket innebär att vi får en kickback ifall någon registrerar sig via vår länk. Allt vi skriver är våra egna åsikter. Ingenting vi skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Cristofer Jeschke

Previous articleHur mycket pengar krävs för att bli ekonomiskt oberoende?
Next articleHur vår sparportfölj presterat mot börsindex
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer