Jag stötte först på begreppet pengamaskin efter att ha läst Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin av Tobias Schildfat – en enligt mig en bra och tydlig bok för den som är nybörjare i sparandet. Boken är lättläst och lägger en god grund för hur du ska förvandla din privatekonomi genom att börja spara pengar på börsen. Ordet ”pengamaskin” används av författaren men också väldigt flitigt bland andra finansbloggare och i sociala medier.
Vad är en pengamaskin?
En pengamaskin kan beskrivas som en stadig ström av pengar, en passiv inkomst helt enkelt. Tack vare ränta-på-ränta effekten så växer den dessutom med tiden! Ju längre du sparar, desto mer växer den. Så hur skaffar man sig en sådan här pengamaskin då? Det finns flera olika sätt att göra det på: ett alternativ är att investera i en utdelningsportfölj som består av aktier som delar ut pengar till sina ägare. Jag kommer dock beskriva en enklare metod hur du kan göra detta utan att behöva vara en aktienörd eller räknenisse.
Så bygger du en fondportfölj och pengamaskin
Nedan kommer tre enkla steg för hur du ska komma igång med en pengamaskin bestående av billiga indexfonder. Syftet är att ge god avkastning över med ett långsiktigt sparande, bra riskspridning och att du inte ska behöva lägga ned en massa tid på det.
3 enkla steg för en pengamaskin:
1) Öppna ett investeringssparkonto
2) Börja månadsspara i billiga indexfonder
3) Låt fonderna vara ifred i minst 5 år
Det viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att komma igång! Det tar inte mer än ett par minuter att ta det första steget redan nu!
Steg 1. Öppna ett investeringssparkonto
Det viktigaste steget är att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Antingen via Avanza eller Nordnet. Med ett ISK betalar du ingen vinstskatt, utan en liten schablonskatt per år, och du slipper krångla med skattedeklarationen och dylikt: detta tar din nätmäklare hand om och skickar rätt uppgifter till Skatteverket.
Steg 2. Börja månadsspara i billiga indexfonder
Plocka ett par billiga indexfonder med låga avgifter – gärna under 0,4% eller mindre. Förslagsvis ska du välja en globalfond, en Sverigefond och en tillväxtmarknadsfond. Jag brukar sällan ge rekommendationer vad du ska köpa för aktier eller fonder, men så här ser i alla fall min sambos fondportfölj ut:
– 50% Länsförsäkringar Global Indexnära
– 20% SEB Hållbar Sverige Indexnära
– 10% Swedbank Robur Access Asien
– 20% Sparkonto
Samtliga av dessa fonder är breda och billiga. Snittavgiften hamnar på 0,19%. Med dessa tre fonder äger du 2522 bolag över hela världen, med något övervikt mot Sverige och bra exponering mot Asien och tillväxtmarknader. Störst vikt har du mot USA som också är den största aktiemarknaden.
Dessutom är minsta köpbeloppet 50 kronor för dessa fonder, förutom SEB Hållbar Sverige Indexnära som ligger på 100 kronor. Det innebär att för mindre än 200 kronor per månad så har du kommit igång med ditt fondsparande! Ställ också in via nätmäklaren att pengarna dras varje månad och investeras automatiskt i de fonder du valt ut. På så sätt gör du det enkelt för dig själv och slipper tänka på det!
Steg 3. Låt fonderna vara ifred i minst 5 år
Kanske det absolut viktigaste steget av alla: låt pengarna vara ifred och göra sitt jobb! För att du ska kunna dra nytta av ”Världens 8:e underverk”, den så kallade ränta-på-ränta effekten är, ska du inte röra pengarna du har i din pengamaskin! Att investera på börsen handlar inte om att vara snabb utan uthållig och ha tålamod. När du ger pengarna tid och möjlighet att växa blir avkastningen större.
Läs gärna mitt tidigare inlägg om varför det är klokt att spara i fonder.
Hur gör du med din pengamaskin? Kör du med aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?
EKONOMI Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin Tobias Schildfat 183 sidor ISBN 9789188743107
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Johannes Plenio