Vad gör man när det är skakigt på börsen? Guldpriset har slagit nya rekordnoteringar. Oljepriserna har stigit med drygt 10 procent under februari och under mars 12 procent hittills. Den svenska inflationen har klättrat upp till den högsta nivån sedan 90-talet. Stockholmsbörsen är hårt pressad och nere med 22,6 procent i år. Vad bör man göra med pengarna som man har lagt på sitt investeringssparkonto?

Fick ett trevligt läsarmejl där personen i fråga undrade hur man bör agera med sina fonder och aktier i dessa oroliga tider. Jag tänkte att jag själv kan beskriva hur jag tänker och agerar. Kortfattat innebär det att jag sitter still i båten, dvs säljer inget och fortsätter månadsspara i billiga indexfonder.

Sitta lugnt i båten eller agera?

Det absolut bästa enligt mig är att sitta lugnt i båten, dvs fortsätta spara som vi brukar göra. I mitt fall är det att månadsspara i fonder. I dessa tider fortsätter jag på exakt samma sätt. Det finns flera studier som visar ett negativt samband mellan avkastning och frekvens på köp och försäljningar av aktier och fonder. Genom att sprida ut fondköpen varje månad köper jag både när det är nedgång och uppgång på börsen.

Tänk långsiktigt vid oroliga tider

När det är oroligt på börsen ska man tänka långsiktigt. Pengar du har på börsen ska ha lång sparhorisont – gärna mer än 10 års sikt. Sparar du till barnen eller pensionen har du ännu längre sparhorisont. Då spelar det mindre roll ifall börsen går dåligt något enstaka år. Det kommer portföljen återhämta sig på lång sikt genom att du fortsätter månadsspara.

Tänk långsiktigt och rid ut stormen. Problemet är att du inte vet när börsen når botten och den kan lika gärna gå ned ännu mer. Säljer du dina innehav måste du också köpa dig in igen – hur vet du när börsen vänder upp igen? Risken blir att du missar uppgången genom att stå utanför börsen.

Förbered dig inför kriser

Är du orolig eller stressad över att värdet på portföljen fallit kraftigt? Då kan det var ett tecken på att du har ett riskfyllt sparande eller inte lagt undan tillräckligt med pengar i en buffert. Kanske inte spridit dina aktier eller fonder mellan olika branscher och länder. Exempelvis enbart har svenska fastighetsbolag och banker, eller övervikt mot amerikanska teknikaktier. Balansera mellan aktier och fonder.

En portfölj för alla väder när det är skakigt på börsen

Är man jätteorolig för hur ens sparkapital mår och kan man istället välja en portfölj som fungerar oavsett hur börsen mår. Detta genom att investera i flera olika tillgångslag, så som guld och räntor. Jag har själv satt upp en sådan portfölj som du kan läsa om här och följa på Shareville. I år har exempelvis storbolagindex fallit med -14,42% medan portföljen enbart tappat -3,39%. Hela poängen med den här portföljen är att bevara värdet på det du sparat, inte maximera avkastningen.

Varför fonder istället för aktier?

Bortsett från studier visar att det är bättre att investera i index, så är det framför allt förhållandet mellan risk och avkastning som avgör. Om du kan få samma förväntad avkastning genom att investera i ett par fonder till en lägre risk, varför skall man då investera samma pengar i aktier till en högre risk? Visst går det att sänka risken och diversifiera med aktier också, men då behöver du köpa betydligt fler aktier än vad du behöver med fonder. En annan fördel med indexfonden är att den är självrengörande, där dåliga bolag åker ut och bra bolag kommer in. Tråkigt? Javisst, men ett klokt sparande ska inte vara spännande – det ska vara underhållsfritt.

Hur gör du när det är skakigt på börsen? Lugnt i båten eller simmar du mot strömmen? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Tanya GrypachevskayaUnsplash

Previous articleFredagsläsning
Next articleSwedish Logistic Property IPO börsnotering
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Hur bör man agera när börsen är skakig? […]