Förra veckan sålde jag av hela mitt innehav i Scandic Hotels Group. Jag har ägt aktien sedan 2017 – en relativt liten position då men som successivt ökat under Coronapandemins början under förra våren. Innan bolagets nyemissionen ökade jag på lite grann och hade cirka 120 aktier, vilket gav mig strax över 300 teckningsrätter.

Efter det fyllde jag på ytterligare och landade på 600 aktier totalt och hade ett genomsnittligt anskaffningsvärde (GAV) på drygt 27,89 kr. Samtliga aktier i Scandic Hotels Group såldes med en vinst på 66,74%, vilket motsvarar en värdeökning på 8 341,13 kr!

Varför gör jag detta? Det är av flera skäl: dels att jag tror Scandic och besöksnäringen har en ganska lång väg tillbaka, men också för att jag vill minska mina direktägda innehav. Jag vill helt enkelt förenkla vårt sparande så gott det går och då försvinner cykliska konsument aktier bort helt och hållet. Sedan tror jag att Scandic kommer klara bolag ganska fint genom den här krisen. Gäller bara att hålla ut och hoppas att det vänder till efter sommaren.

Nåväl. Vad är planen att göra med kapitalet som frigjorts via denna försäljning? Jo, pengarna kommer gå direkt till den Globalaportföljen – en fondportfölj med billiga indexfonder samt aktivt förvaltade branschfonder inom teknik, energi och miljö. Speciellt fylla på lite extra i ny teknik- och energifonderna som mått lite sämre de senaste veckorna. Handelsbanken Hållbar Energi har exempelvis fallit med -14,72% den senaste månaden, och TIN Ny Teknik har tappat -6,15% och Öhman Global Growth har gått ned -8,10% i värde. Samtliga av dessa fonder kommer sannorlikt att vända igen om någon månad eller så, förutsatt att inget oväntat händer på börsen. Svårt att sia om med tanke på vad som händer runt om i världen.

Om bolaget

Namn: Scandic Hotels Group (SHOT)
ISIN: SE0007640156
Senaste kurs: 40,12 SEK (6 mars, 2021)
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,0%

Scandic Hotels Group (SHOT) är det största hotellföretaget i Norden med mer än 280 hotell i drift och under utveckling på över 130 destinationer. Scandic är ledande när det kommer till att integrera hållbarhet inom alla områden och dess prisbelönta koncept inom tillgänglighet säkerställer att Scandic är till för alla. Väl omtyckt av gäster och medarbetare är Scandic Friends Nordens största lojalitetsprogram inom hotellbranschen och företaget en av de mest attraktiva arbetsgivarna i regionen. 

Friskrivning: Jag äger inga aktier i Scandic. Jag äger fonderna Handelsbanken Hållbar Energi, TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Hotel Norge by Scandic och Scandic Hotels Group

Previous articleKöpt böcker på årets bokrea
Next articleAvanza slopar alla fondavgifter för småsparare
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer