Fonden SEB Sverige Indexfond byter namn till SEB Hållbar Sverige Indexnära. Enligt Fondbolaget SEB Investment Management som ansvarar för fonden är detta för att man beslutat att genomföra förändringar i den underliggande fonden. Man har bland annat valt att införa särskilda hållbarhetskriterier i sina placeringar, vilket innebär att man utsluter vissa bolag från jämförelseindex.

Varför fondbolaget väljer ändra namn och placeringsinriktning förklarar man så här enligt SEB Investment Management:

Fonden kommer att gå från att sträva efter en avkastning som replikerar sitt jämförelseindex till att ha som målsättning att skapa värdetillväxt som så nära som möjligt efterliknar sitt jämförelseindex. Fondens avkastning kommer emellertid att avvika från jämförelseindex eftersom fonden exkluderar bolag som inte lever upp till fondbolagets högsta nivå av exkluderingskriterier baserat på fondbolagets hållbarhetspolicy. Det innebär till exempel att fondens målsättning är att helt undvika att investera i bolag som utvinner kol, gas eller olja. Utöver detta exkluderar fonden bolag som utvinner energi från fossila bränslen samt tillämpar speciella exkluderingskriterier för bolag med distribution eller service kopplade till fossila bränslen.

Byte av jämförelseindex

Fonden byter jämförelseindex från SIX Return Index till SIX Portfolio Return Index (SIXPRX). Angivandet av fondens jämförelseindex flyttas också till fondens informationsbroschyr. Detta innebär att fonden kan byta jämförelseindex utan godkännande av Finansinspektionen.

Mer om ändringarna i fonden kan du läsa på SEB:s hemsida.

Vad tycker Sparpatrullen om fonden?

Jag gillar fonden starkt – den har god riskspridning via sina drygt 346 bolag och den har framförallt en låg avgift. Klockren fond ifall du vill ha exponering mot Sverige utan att behöva investera i enskilda bolag på börsen. Den har även historiskt sätt gjort bra ifrån sig i jämförelse med exempelvis Avanza Zero som är en av de mest populära indexfonderna.

Kanske inte den bästa jämförelsen då Avanza Zero är helt avgiftsfri, men trots detta ligger SEB Hållbar Sverige Indexnära steget före när det gäller totalavkastning.

Vad tycker du om nya SEB Hållbar Sverige Indexnära? Tråkigt att de håller på att plocka bort bolag ur index? Eller bra att de tänker klimatsmart? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: SEB Group

Previous articleFler tips hur du kan spara tid och pengar på mat
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Leva Drömmen
Leva Drömmen
1 år sedan

Om man ska vara petig så jämför man SEB mot SPP eftersom det är någorlunda lika. Zero är bara de 30 största bolagen. Jag gillar SEB fonden och har den till och från men just nu SEB Småbolag.
/Leva drömmen

Sparpatrullen
Sparpatrullen
Svar till  Leva Drömmen
1 år sedan

Hej Leva Drömmen! Det har du helt rätt i – det är förmodligen en mer rättvis jämförelse än Avanza Zero 🙂 Jag har inte tittat på SEB Småbolag, däremot gillar jag AMF Aktiefond Småbolag. Tack för kommentaren! //Sparpatrullen